Pentru mamele care cresc copii cu mai multe drepturi decat obligatii

Inca de pe vremea cand ne purtam pruncul in pantec am inceput sa proiectam vise si idealuri despre cum va fi el, ne imaginam fiecare degetel, vrem sa fie intr-un fel sau altul. Vrem sa fie inalti, frumosi, destepti, buni, educati, empatici, oameni de cariera dar vrem si nepoti.

Multi de „vrem” de la cel mic, dar prea putin ne gandim la obligatiile noastre, ale parintilor, pentru ca cei mici sa aiba macar sansa de a avea un start in viata plin de tot ce-i bun. Sigur ca muncim mai mult pentru a le oferi tot ce isi doresc pe masa, pentru a merge la cele mai bune scoli, etc. Ne gandim mult la trupul lor dar mai bine le-am face daca ne-am gandi si la sufletul si mintea lor.

image

NU ai dreptul sa iti lovesti copilul! Sub nici o forma, niciodata, nici chiar cand ai epuizat toate solutiile si simti ca pierzi controlul. Atunci e momentul sa tragi o gura de aer, sa te duci in alta camera si sa te reculegi pentru 2, 3 min. Bataia e rupta din rai tocmai pentru ca n-a fost buna la nimic!

Trebuie sa iti respecti copilul. El se naste cu o iubire imensa pentru tine, parintele lui dar respectul il invata in timp, prin exemplul pe care tu i-l oferi. Si daca iti doresti ca si copilul tau sa te respecte trebuie sa il tratezi de mititel cu acelasi respect. Este un om mic, cu mai putine informatii la purtator dar cu vointă, idei si ambitii proprii.

Nu iti mintii copilul. Mergi la doctor? Spunei adevarul. Nu mai mergeti in parc dupa gradi? Spunei adevarul. Chiar daca se supara si nu e tocmai ce si-ar dori, in timp va aprecia si nu isi va pierde increderea pe care o are in tine. Si cum vei putea pretinde mai tarziu sa fie sincer  cand tu folosesti minciuna pentru a-l manipula? Ai incredere in copilul tau, ei inteleg daca sunt intelesi la randul lor.

Nu esti obligat sa ii cumperi tot ce gasesti din raionul cu jucari dar esti obligat sa ii daruiesti toata dragostea pe care o ai.

Asculta-ti copilul. Chiar daca este micut si poate crezi ca nu are dreptul sa aiba probleme, ca doar tu esti cea care infrunta lumea ca sa ii poti oferi tot ce are nevoie, amintesteti mereu ca pentru el lumea asta e un mare necunoscut. Uneori ii este teama de ce descopera, alteori suparat ca nu intelege, pentru el toate astea sunt importante si are nevoie de tine, de timpul tau, de ascultarea ta. Asculta-l chiar daca nu ai o solutie, se va simti apreciat si inteles.

Si din nou, Nu iti lovi sau agresa copilul. Nici macar verbal. Nu trebuie argumente aici pentru ca nu cred ca e nimic de dezbatut. Daca nu intelegi de ce, atunci ia-o ca pe o lege nescrisa pe care nu ai dreptul sa o incalci.

Acestea nu sunt sfaturi pentru mame, sunt obligatii ce vin la pachet cu copilul.

Daca aveti si voi completari, as fi bucuroasa sa le citesc. Sa facem impreuna o lista mare cu toate drepturile copilului, nu cele din legi, ci unele pentru sufletele lor.

 

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

0 thoughts on “Pentru mamele care cresc copii cu mai multe drepturi decat obligatii

 1. Cred ca unul din primele drepturi ale copilului este să fie alaptat!
  Sunt de acord cu cele scrise de tine și as vrea cât mai mulți părinți să conștientizeze ca agresiunea fizică și verbală distrug o relație normală parinte-copil!
  Îți urmăresc blogul de ceva vreme și se pare ca te voi urmări în continuare pentru ca scri fff frumos mămico!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: