•••Cum poti avea un copil cuminte – asa ca al meu!

Haha! Cand aflati, va rog sa ma anuntati!

Primul lucru pe care trebuie sa il intelegi este ca un copil NU trebuie sa fie cuminte! Nu te speria, nu e chiar asa teribil precum pare.

Ca sa intelegi mai bine ce vreau sa spun hai sa definim inainte „cumintenia” asta pe care o cer toti parintii, dar care e perceputa gresit. Cum ar trebui sa fie copilul cuminte?

– sa asculte fara sa conteste autoritatea ta
– sa nu strice lucrurile tale sau ale lui
– sa nu se murdareasca
– sa nu tipe
– sa nu raspunda inapoi
– sa nu repete o greseala
– sa salute pe toata lumea
– sa raspunda mereu cand este intrebat si sa nu vorbeasca neintrebat
– sa nu te intrerupa
– sa se joace singur
– sa nu iti ceara nimic
– sa fie recunoscator ca ai binevoit sa il aduci pe lume
– sa sa sa nici nu mai pot sa scriu atatea absurditati!

Copilul nu trebuie „să” nimic din ce nu vrea. Copilul tau are dreptul sa intrebe atunci cand nu intelege de ce nu este bine sa faca un anumit lucru. Vrea sa isi strice jucariile? . Explica micutului ce se va intampla si ca nu vei mai putea repara acel lucru iar daca el tot isi doreste asta, lasa-l. Poate e doar curios sa vada cum a fost construit, si tu ii omori creativitatea. Jucaria a primit-o, nu a inchiriat-o. Ti-ar placea sa primesti un cadou, dar sa nu ai voie decat sa te uiti la el? Bag mana in foc ca NU.

Daca nu se murdareste cum sa invete atunci sa manance, sa sara, sa cada, sa picteze sau sa coloreze? Lasa-l sa incerce tot acum, cand e momentul descoperirilor.

Daca vrei un copil mai cooperant atunci e altceva. Invata tu sa spui mai putin de Nu. Daca nu este in pericol siguranta lui, lasa-l sa incerce. Nu vei creste un copil rasfatat, vei creste un copil liber si stapan pe el.

Aici cred ca este marea neintelegere intre generatii – copiii, doar pentru ca noi i-am facut, nu inseamna ca ne apartin. Am mai spus asta, dar simt nevoia sa ma repet. Au dreptul sa aleaga, sa intrebe, sa se supere, sa incerce si sa exploreze. Noi nu suntem altceva decat niste indrumatori, nicidecum stapanii lor.

Cred ca atunci cand vom accepta aceste lucruri, abia atunci vom putea realiza ce copii „cuminti” avem defapt!

Astept cu drag sa ma contraziceti sau sa imi povestiti cat de permisive sunteti voi cu cei mici.

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: