Ne jucam liber. Cum, cand, si cat vrea ea.

Joaca prin definitia ei inseamna libertate, stare de bine, veselie, conectare, prietenie, si multe altele la pachet cu ea. Atunci ma intreb, de ce vad atat de multi parinti in jurul meu care ghideaza copilul la locul de joaca?

Hai in leagan! Gata, destul! Hai in tobogan. Suficient si aici! Acum dă-te cu bicicleta ca de aia ai adus-o afara.

Stiu ca majoritatea dintre noi sunt obsedati de control, in mare parte si pentru ca totul merge atat de repede incat probabil uneori simtim ca lucrurile ne scapa din mana. Dar daca facem un pas in spate ne dam seama ca viata curge la fel, noi am devenit mai speriati doar.

Copiii au nevoie de libertate, de joaca libera, sa se certe, sa negocieze, sa se descurce si singuri. Toate astea bineinteles sub atenta noastra supraveghere. Joaca libera nu inseamna ca noi mamele sa stam la povesti pe banca, in timp ce micutii stau singuri prin parc. Nu cred nici ca asta e solutia.

Dar as vrea sa vad mai multi parinti dispusi sa astepte copilul. Sa vada ce vrea, ce hotarari ia, incotro alege sa se joace, daca vrea sau nu sa isi imparta lucrurile (promit sa scriu si despre asta, pentru ca multi parinti isi obliga copiii sa ofere lucruri, ma intreb cum s-ar simti daca le-as lua si eu telefonul, de exemplu, fara sa le cer permisiunea), etc.

Am mai scris ca trebuie sa le oferim timp copiilor nostri. Timp sa se joace, sa se cunoasca, pe ei si pe cei din jur. Si nu doar timp, trebuie sa le dam si respect. Sa le respectam copilaria asta scurta care nu se mai intoarce.

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

6 thoughts on “Ne jucam liber. Cum, cand, si cat vrea ea.

 1. Articolul asta ar trebui pus la spatiile de joaca acolo langa programul de intrare, chiar la usa, cat mai la vedere :)) serios! Si pe stalpi pe afara, ca mai sunt si care zic „mergi doar pe trotuar”, „lasa frunza jos ca e murdara”, „mergi mai repede”, „nu te opri”, „nu alerga”, „stai asa” etc in afara spatiilor.

  1. Scrie mare la intrarea parcurilor: accesul cu animale si fumatul interzise! Daca regulile astea ce se afla si in legi, si ca atatre nerespectarea lor poate avea consecinta, ce sanse crezi tu ca ar avea articolul meu despre copii liberi? 0, dar macar mai exista doi, trei parinti visatori ca noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: