Cezariana. 

Atat de controversat si disputat acest subiect, de ce exact inca nu imi dau seama. 

La prima nastere am ales eu sa nasc prin cezariana, si am scris despre asta aici. Acum este o interventie necesara, nu mai este o alegere. Deci cumva pot sustine si argumenta din ambele situatii. 

Si acum scriu in special pentru cele care au trecut printr-o astfel de nastere sau urmeaza sa treaca. Si fac asta pentru ca prea vad si aud in stanga si in dreapta tot felul de comentarii, pareri, critici, sfaturi care nu fac deloc bine. Eu am deja experienta trecuta, asa ca fac fata mult mai usor, dar stiu sigur ca nu pentru toate dintre voi este la fel.

Dragile mele, felul in care nasti nu conteaza in relatia sau in legatura pe care o vei avea cu copilul tau. Absolut deloc. Nu sunteti mai mult sau mai putin mame decat cele care au nascut pe cale naturala. Ganditi-va ca sute, milioane de mame in trecut, ar fi dat orice pentru a fi avut aceasta optiune. Cati pui de oameni ar fi fost salvati daca se putea si altfel decat „natural”. Cate mame si-ar fi putut creste copiii daca exista aceasta varianta, atunci. 

Spun „natural”, desi termenul nu mi se pare deloc firesc. Daca asa este varianta naturala, atunci cezariana ce reprezinta? Varianta plastica? Nu. 

Cunosc multe mame care cu greu au reusit sa depaseasca depresia post-partum (care si ea este un mit, „ifose”, nu-i asa? NU) tocmai pentru ca presiunea prietenilor, a rudelor, uneori chiar si a partenerului de viata a fost atat de puternica incat au ajuns sa se invinovateasca pentru faptul ca nu au putut sau au ales sa nasca altfel. 

Nu exista un mod bun sau rau prin care poti naste. Doar medicul tau este in masura sa hotarasca ce optiuni ai, si doar tu esti cea care ar trebui sa hotarasca in final cum se vor intampla lucrurile. Este corpul tau, viata ta si a copilului tau in joc, si doar siguranta voastra ar trebui sa conteze si sa primeze. 

Si nu, cezariana nu e „calea usoara”, este exact aceiasi loterie ca si la nasterea normala. Felul in care te vei recupera depinde doar de tine si corpul tau, nu exista o reteta a succesului. La fel cum nimeni nu te poate asigura ca vei naste ca in filme, împingi putin si pleci acasa relaxata. Un travaliu poate dura si 12h, si 5 minute. Recuperarea dupa cezariana poate dura 2-3 zile, sau 2-3 luni. Femeile nu aleg cezariana pentru ca este calea mai usoara, motivele sunt mult mai multe si mai diverse. 

Asa ca mesajul meu pentru tine draga mamica ce ai ales sa nasti prin cezariana, nu te descuraja. Nasterea este doar momentul care marcheaza un nou inceput. Viata voastra, a ta si a puiului tau, va fi influentata doar de cate de multa iubire ii oferi, nu de felul in care l-ai adus pe lume. Esti mamă, si alegerea pe care ai facut-o este cea mai buna pe care puteai sa o iei, pentru tine.  
Restul nu conteaza. 

Putem dezbate subiectul aici sau pe pagina de Facebook a blogului – aceasta.

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: