Nu ești tu de vină! #MamiDeCePlangi

Viața fără ei doi n-are absolut nimic. N-are culoare, n-are miros, n-are râsete și n-are formă.E suficient după o zi grea, obositoare, în care nimic n-a mers și totul parcă e prea mult, să te uiți în ochii lor și să prinzi aripi din nou. Cu ei de mână am râs, am plâns și am trecut prin multe, prin toate.

Aveam douazecisunpic de ani când am simțit prima oară cum altă ființă vie mișcă în mine. Puteam să jur că e băiat, încă sunt convinsă că undeva pe drum au făcut un schimb de locuri sau ceva. Nu știam decât să prăjesc un ou și să șterg praful. Cafea la ibric am învățat să fac cu o luna înainte. Eram un copil, plin de vise și idealuri.

N-am crescut prea mult între timp, și ce mă bucur. Am omul meu lângă mine care zi de zi se chinuie să îmi țină viața într-o bulă de fericire și se supără când nu reușește.

Mă doare sufletul și nu înțeleg când văd în jur că nu pentru toată lumea e așa. Știu că sunteți multe care poate acum citiți și va gândiți că viața a fost nedreaptă cu voi. Sau poate deja ați căzut în resemnare și vă imaginați că puștoaica asta care scrie exagerează sau nu prea știe despre ce vorbește. Aș vrea să cred doar că niciuna din voi nu crede că e normal sau firesc ca atunci când se deschide ușa casei să se reverse asupra ta orice altceva decât iubire.

 

În primele 6 luni ale anului 2016, la nivel național, s-au înregistrat 8.926 de sesizări privind infracțiunea de lovire și alte violențe săvarsite în familie[ii]. Copiii de ambele sexe sunt afectați aproximativ egal de actele de lovire și alte violențe în familie. Dintre adulți, femeile sunt cele mai afectate (79% dintre victime sunt de sex feminin) iar majoritatea agresorilor sunt bărbati (92,3%)

Alte date culese de la instituțiile publice și incluse în studiu:

Din totalul plângerilor prealabile pentru cazuri de violentă în familie, depuse la Poliție, aproximativ 50% sunt retrase. Un procent foarte mic (2-3% pe an) se finalizează cu rechizitoriu;

Cazurile de omoruri:

2014 – 82 în familie din total 380 – 21,5% / omucideri total INML 394 cazuri

2015 – 99 în familie din total 395 – 25% / omucideri total INML 360 cazuri

2016 – 72 în familie din total 371 – 19,4% / raportul INML

Sursă: aici

Asta e doar ce se știe. Dar cu siguranță sunteți mult mai multe de atât. Și, din păcate, tot voi sunteți singurele care pot schimbă cu adevărat ceva pentru a nu ajunge să fiți și voi o cifră din statistică. Eu pot doar să vă povestesc despre cum ar trebui să fie, pot să vă spun ce ar trebui să faceți și unde să căutați ajutor. E suficent să întinzi un deget și îți promit că veți primi multe mâini intinise.

Nu e vina ta!

Cel mai important lucru pe care ar trebui să îl știi și să îți intre bine în cap este că nu ești tu de vină. Nu meriți nici o palmă,  nici un cuvânt urât și nici o amenințare. Niciodată. Dacă ai avea un bărbat lângă tine care să te iubească cu adevărat, niciodată nu ar arunca spre tine cu ceva ce știe că te-ar durea. Ține minte: NICIODATĂ!

De ce îți e frică defapt? Ce crezi că s-ar întâmpla dacă de azi ai începe să te iubești mai mult pe tine decât pe el?

-Mă părăsește dacă nu fac așa cum vrea el.

-Asta e probabil cel mai bun lucru care ți s-ar putea întâmpla!

-Nu e chiar așa simplu. E ușor să dai sfaturi dar cu ce aș trăi? Doar el aduce bani în casă.

-Nu îți cunosc situația, dar te asigur că POȚI! Îți va fi greu la început, vei munci pe brânci, vei plânge în pernă, poate chiar vei regreta o perioadă. Dar vei reuși, iar după un timp ai să te simți din nou liberă! Puternică și respectată!

-Bine, să zicem că aș reuși. Avem totuși un copil, nu vreau să crească fără tată.

-Orice copil care a crescut într-o casă în care a existat violentă, verbală sau fizică, a ajuns un adult cu probleme. Întreabă în jur și vezi răspunsurile. Tu cum vrei să crească fata ta? Lângă un astfel de tată are doar două variante, trei dacă e foarte norocoasă. Ori va alege un soț la fel, pentru că așa a văzut ea că e normal, ori va fugi de relații de frică să nu pățească la fel.

Dar băiatul tău? Cum va crește el? Oare nu exemplul cel mai puternic pentru el este tata? Crești un soț și un tata defapt, cum vrei să ajungă el? Nu pentru copii stai, ci pentru tine. Fii sinceră cu tine, o să doară sinceritatea asta dar îți poate schimbă viața.

Raluca a pornit o campanie. A strâns o mână de specialiști care sunt dispuși să îți asculte povestea și să îți întindă mâna aia despre care îți vorbeam. Găsești detalii aici.
Informații concrete despre ce poți tu să faci și o lista cu asociatile care luptă pentru prevenirea violenței împotrivă femeilor găsești aici.
O mână ai și de la mine. Eu nu sunt specialist, dar sunt femeie ca și tine. Îți imaprtasesc fricile, grijile și gândurile. Dacă crezi că te-ar ajuta să povestim, poți să îmi scrii oricând. Uneori ajută să îți spui oful cuiva care nu te cunoaște. Nu pot face minuni, dar uneori lucrurile mari se schimbă de la o vorba mică. Ține minte: nu ești tu de vină!

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu

 

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

3 thoughts on “Nu ești tu de vină! #MamiDeCePlangi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: