A-Z despre diamante sau cu ce ma ocup cand nu scriu.

Azi mi-am propus să vă povestesc despre diamante. Pentru cei dintre voi care au deschis televizoarele mai târziu, eu împreună cu soțul meu avem un atelier de bijuterii.

În curând atelierul va deveni o mică fabrică, iar colecția mea de bijuterii o veți putea vedea aici. Ce crează L. puteți vedea pe pagina lui de Facebook, aici. La site-uri încă lucrăm, vă anunț când sunt gata. El este tintuitor la bază, a absolvit cursurile Institutului din Vicenza acum 10 ani, și de atunci lucrează printre diamante în fiecare zi.
Există câteva lucruri foarte importante pe care ar trebui să le știți dacă vreți să cumpărați un diamant sau dacă vreți să mai adăugați ceva la cultura voastră generală.

Cum alegem un diamant?

 

Diamantele se clasifică după cei 4C: culoare, claritate, carataj și tăietură (cut).

Culoarea este clasificată de la D-J (există și mai mici de J, dar eu în 6 ani n-am lucrat niciodată cu ele, așa de căutate sunt), D fiind culoarea cea mai buna.

*Diamantele negre sunt cele mai „ieftine”, iar cele fancy (în culori rare) sunt cele mai scumpe.

Claritatea se clasifică astfel:
F-flawless
VVS- very, very small inclusion
VS-very small inclusion
S-small inclusions
I-inclusion

Un diamant de claritate F de exemplu, este lipsit de incluziuni (mici impurități), pe când la unul de claritate I ele se pot vedea cu ochiul liber. Ar trebui să știi că există și diamante tratate. Asta înseamnă că în locul incluziunilor a fost introdus, printr-un procedeu special, un fel de silicon, ceea ce înseamnă că o piatra I poate să devină VVS sau VS. Diferența de la o claritate la alta poate ajunge si la 3-4000€. Mare atenție!

Caratajul este mărimea pietrei. Există pietre de un punct (0,01 pct)? de 10 punct (0,10 pct), 50 (0,50 pct), un cărat (1 crt) și tot așa. Prețurile cresc și scad considerabil cu fiecare punct, în special atunci când trece de un cărat. O piatră de 0,80 poate fii cu câteva sute de euro mai ieftină decât cea de un cărat.

Tăietura este foma în care este tăiat diamantul.

Când mergeți să cumpărați un diamant trebuie să știți măcar aceste 4 criterii. Există mulți comercianți neloiali sau vânzători slab pregătiți. Dacă aveți aceste info, alegerea o puteți face strict după buget. La sfârşitul articolului aveţi un grafic cu toate aceste info.

Cât costă un diamant?

Ce știu din experiență ultimilor 6 ani de când lucrez cu clienții este că oameni trăiesc cu impresia că diamantele sunt pietre doar pentru milionari. Există într-adevăr și pietre foarte scumpe, dar există și variante accesibile. Un inel de logodnă, de exemplu, poate să pornească și de la 1000 lei. Ce trebuie să rețineți însă, atunci când alegeți o bijuterie cu pietre prețioase, este că prețul reflectă valoarea pietrei, nu gramajul aurului.

De ce să cumperi diamante?

Pentru că este o investiție. Urmăriți bursa din ultimii 20-30-100 de ani și observați cum aurul și pietrele sunt singurele monede care nu s-au devalorizat. Și la ce vremuri trăim, nu strică să fim prevăzători.

Pentru că dacă ai o fată îi poți lăsa moștenire lucruri cu adevărat valoroase.  Dacă ai băiat, gândește-te cât de tare ai putea să îți oftici nora. 😛

Pentru că se vede. Chiar dacă tu crezi că poți păcăli, un cunoscător observă imediat o sticlă pusă în loc de diamant.
Iar cunoscătorii sunt mai mulți decât ai putea crede.

Pentru că diamantele sunt ca o carte de vizită. Și nu una care arată puterea financiară a purtătorului, ci mai degrabă educația și bunul gust.

Ce poți face ca să nu fii păcălit?

 

Cred că orice comerciant cinstit ar trebui să îți ofere un certificat de garanție pe care să fie scrise corect caracteristicile pietrei. Dar pentru că există și cazuri în care se „fură”, te sfătuiesc așa:

-să cumperi dintr-o sursă de încredere, asta nu înseamnă neapărat un mare brand. Ai fi uimită să știi că există în România bijuterii mari care vând aur de 9k în loc de 14k.
-să ceri un certificat internațional sau cel puțin de la ANPC. E posibil ca o piatra certificată să te coste mai mult, dar așa poți avea siguranță că este exact ce cumperi.
-să te informezi înainte.
-să ceri oferte de preț în mai multe locuri.
-dacă vrei să cumperi pietre mari (0,50 pct în sus) e bine să ai pe cineva care să știe să speculeze bursa (cum ar fi soțul meu :D). Poți găsi pietre foarte bune la prețuri mici.

Acum că aveți informația, va urez succes la shopping! Sau poate domnilor din viață voastră să le urez?

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu

 

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

5 thoughts on “A-Z despre diamante sau cu ce ma ocup cand nu scriu.

  1. Pingback: - Amina Tomescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: