Cand bunica nu-i acasa, mamica isi face de cap… la masa!

Cand bunica nu-i acasa, mamica isi face de cap… la masa!

Ce nu v-am spus zilele astea este ca mămica mea este plecată din oraș de luni, ceea ce n-ar fi așa dramatic dacă as știi sa gătesc sau daca sotul meu n-ar lucra 10h pe zi.

Știți vorba aceia, ca nevoia te învață? Ei, am reusiiiittt! Am supraviețuit 5 zile cu toate gurile din casa hrănite de trei ori pe zi, casa ordonata, rufele spălate siiii mințile întregi. Sa nu uit ca am continuat și  programul de sport, dar despre asta povestim duminica.

Tips&tricks:

-cu o zi înainte sa plece mama am făcut casa luna. Geamuri, perdele, toate rufele călcate și mâncare făcută pentru doua zile. Am făcut asta pentru ca altfel funcționezi când trebuie sa cureți doar ce se face pe loc, nu ce a rămas de… mult timp. 

-am făcut aprovizionare din timp, pentru ca vreme urâta și pentru ca doi copii mici

-am stabilit exact ce vreau sa le dau sa mănânce, meniul zilei adică, ca la restaurant :)). Mai rămânea doar ca cineva sa le gătească. 

Ce am gătit in astea 5 zile va spun mai jos. Nu-s cine știe ce retete, dar faptul ca mi-au ieșit iar toți cei care au gustat din ele s-au lins pe bot a fost WOW! La unele nici n-am apucat sa fac poze, atât de repede au dispărut.

 

Supa crema de roșii:

-cartofi, țelina, păstârnac, morcovi. Puneți cât vreți voi, in funcție de cât de multă supa vreți sa faceți. 

-2 conserve de roșii pasate. De-obicei folosesc roșii proaspete date pe răzătoare dar de data asta n-am găsit unele gustoase. 

-ulei de măsline 

-sare

-brânza 

Am lăsat legumele la fiert, când au fost gata le-am scos și le-am dat la blender. Le-am pus pasate înapoi in oala și am adăugat roșiile pasate, o lingura de ulei de măsline și sare după gust. Am mai lăsat un clocot și gata. Dacă vreți puteți pune și pătrunjel la sfârșit, eu n-am pus, copiii se uita strâmb la el când îl văd in mâncare. Noi servim supa asta cu brânza sărata și crutoane in ea.

*inainte sa puneți legumele pasate înapoi in oala, scoateți cam jumătate din cantitatea de supa rămasă și mai adăugați doar dacă vi se pare groasa groasa. Nu uitați ca și roșiile o mai “lungesc” așa ca nu săriți calul. Am pățit-o eu și m-am învățat minte. 

 

Pizza de casa:

Pentru aluat:

-500 gr făina

-300 ml apa călduță

-un plic de drojdie 

-sare

-ulei de măsline 

Compoziție:

Ce va place sau ce aveți prin casa. Eu am pus pasta de tomate rămasă de la supa de mai sus, ragu făcut de L. pentru paste cu o seara înainte și cașcaval ras deasupra.

Puneți in apa călduță drojdia, amestecați și apoi așteptați pana când aceasta se spumeaza la suprafața. Turnați apoi peste făina cu sare și amestecați pana când compoziția se leagă. Puneți compoziția pe blatul tapetat cu făina și frământați pana nu mai puteți, adică 5-10 min sau pana când aluatul dacă îl apăsați revine la forma inițială. Când e gata îl puneți intr-un bol uns cu ulei și acoperiți cu folie alimentara și un prosop sau doua. Așteptați pana când își dublează cantitatea și gata.

*daca vedeti ca este foarte lipicioasa compoziția in timp ce frământați, mai adăugați făina din când in când. Eu am pus cam de 4-5 ori. 

 

Ciorba de văcuță!

Da, mai, ați citit bine. Chiar asta am făcut!

-cartofi, morcovi, țelina, păstârnac, ardei, ceapa

-carne de vita

-ulei de măsline

-borș 

-suc de roșii

-sare

Puneti la fiert carnea și așteptați pana când se spumeaza. Îndepărtați maroneala  spumoasă și adăugați morcovul, țelina, pastarnacul și ceapa tăiate mărunt. Când aproape au fiert adăugați cartoful și ardeiul. Când și acestea sunt aproape gata adăugați cam 700 ml suc de roșii și tot atâta borș, sarea și uleiul și mai lăsați un clocot la foc mic. Mi-am prins bărbatul la 10 noaptea mâncând cu polonicul, așa buna e.

*puneti mai multă carne decât ați crede la prima vedere. Asta de vita se face tare mică după ce fierbe, iar mie îmi plac ciorbele cu carne din belsug. Sfatul asta probabil e la mintea cocosului dar probabil o mai fi cineva la fel de neinițiat ca mine pe lumea asta. 

 

Placinta cu mere:

-multe mere

-zahăr

-foi de placinta

-ulei

-scortisoara

Am ras merele, le-am amestecat cu zaharul și Scorțișoara și le-am lăsat sa stea pana când am terminat de pregătit foile după cum urmează: am luat foaie cu foaie și le-am uns pe rând cu ulei in doua teancuri. Am pus merele rase și le am împachetat. La cuptor cam 40 min cred. Pana când se rumenesc frumos. Yammy

 

Si top of the top: Checo-pandișpan cu model de fluture!

Pentru chec (forma din interior): 

-3-4 oua

-cacao

-faina 200gr 

-zahăr 150gr

Se separa ouăle. Se bat albușurile spuma iar apoi se adauga zahăr puțin câte puțin pana se omogenizează. Se bat și gălbenușurile și se amesteca cu faina și cacao. Apoi in bolul cu gălbenușuri se adauga puțin câte puțin din albușul spuma și se amesteca de jos in sus ca sa nu se dezumfle.

Turnați toată compoziția intr-o tava cu hârtie de copt și la cuptor 15-20 min sau pana trece testul scobitori.

Pentru pandișpan am folosit rețeta prietenei mele, Zâna Scutecel, pe care o găsiți aici: reteta de pandispan.

Când checul din cuptor e gata îl taiati in ce forme vreți. Intr-o tava de chec cu hârtie de copt turnați un deget din compoziția de pandișpan. Puneti formele de chec una după alta cât mai lipite posibile și apoi turnați peste și restul compoziției pana când le acoperă. La cuptor pana când trece testul scobitori. Nu-i așa ca e wow?

Daca va sunt utile retetele mai revin si saptamana viitoare, mama se anunta plecata cam 3 saptamani. :))

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Spread the love
  • 37
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: