Nu există copii mofturoși!

Când auzi asta și știi că ai avut acasă cel mai mofturos copil îți vine puțin să te ridici și să pleci :)). Dar dacă îți controlezi impulsul și stai să te gândești puțin, îți dai imediat seama că ceea ce a spus Dna Dr. Irina Costache la conferința Social Moms – Totul despre nutriția pediatrică – de săptămana trecută nu e chiar așa o nebunie.

Am doi copii, unul mai diferit ca celălalt atunci când vine vorba de mâncare. Și vorba aia, de aceiași mamă au fost născuti și crescuți. Doar că relaxarea subsemnatei a fost cu totul alta a două oară. Așa că da, nu există copii mofturoși. Se poate să aibă preferințe, dar asta nu inseamnă că refuză aproape tot. De exemplu, Sofiei nu îi place orezul. În nici o formă, în nici o combinație. Îl refuză și punct. Și e ok, am depăsit momentele în care orice era gătit era bleah și câh.

Cunosc copii mofturoși care nu mănancă decât 3 alimente iar gustarea la școală este un ou de ciocolată sau o pungă de chips. Și din păcate, așa cum am aflat și în cadrul conferinței Social Moms, statisticile la nivel mondial sunt ingrijorătoare în ce privește obezitate în rândul copiilor și adolescenților.

Am să vă povestesc mai jos, pe scurt, despre ce s-a discutat în cadrul conferinței, dar dacă doriți puteți urmări înregistrarea AICI.

Evenimentul a fost moderat de prietena mea, Ana Maria Ivan-Zâna Scutecel. Peste 180 de părinți prezenți în sală au rămas cu gură căscată când au auzit cum se începe diversificare în alte colțuri ale lumii:

– în Alaska copiii încep diversificarea cu alge de mare, carne de balenă sau ren

– în Israel bebelușii mănâncă pufuleți din arahide

-în Japonia prima gustare a bebelusilor este din supa miso sau terci de orez cu pește prăjit.

 Dna Dr.Irina Costache (medic specialist pediatru) a făcut următoarele recomandări pentru diversificarea clasică:

-diversificare se începe după 6 luni sau atunci când copilul stă corect în șezut, cu legume introduse pe rând, radacinose (morcov, țelină, păstârnac,etc…)

-autodiversificarea este încă un curent, nu există dovezi științifice că este benefică sau că dăunează. Încă nu se știe…

-singurul aliment alergen dovedit științific sunt alunele, iar copiii cu risc crescut de alergii (dermatită atopica, eczemă, familii cu alergii) trebuie să primească oricând între 4-11 luni pentru a scădea riscul acestora.

-la naștere toți bebelușii preferă dulcele, la 6 luni ține de ce l-i se oferă. Deci un mare rol pentru copiii „mofturosi” îl avem noi, părinții. Existe cauze,medicale sau psihologice, depinde de noi să le acceptam și să le descoperim.

Dna Dr Mihaela Nită (medic specialist pediatur și consultant în alăptare) a vorbit despre autodiversificare:

-o alimentație sănătoasă nu ține doar de ce mâncăm, ci și de cum, cât, unde și cu cine.

-prin autodiverificare copilul își dezvoltă independența, autonomia, autocontrolul, dezvoltă o relație sănătoasă cu mâncare.

-riscul de innec la atodiversificare nu este mai crescut decât la diversificarea clasică (n.a. aici am rezerve)

 Dna Dr. Simona Carniciu ( medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice) a povestit despre un studiu foarte interesant făcut pe un eșantion de 754 de copii și adolescenți din diferite județe ale țării, cu vârste cuprinse între 7-18 ani. Rezultatele au fost așa cum ne așteptăm: 16%! Dintre aceștia sunt supraponderali sau obezi. Ce putem face noi, părinții?

-să evităm să le oferim copiilor noștri dulciuri sau sucuri

-să încercam pe cât posibil să respectăm un orar al meselor

-să nu uităm de importanța gustărilor sănătoase

Toate informațiile sunt foarte valoroase și aș mai plusa și eu cu una despre care nu s-a vorbit în cadrul conferinței dar pe care mi-o asum cu toate riscurile. Relaxați-va, mâncați cu plăcere, cu mână sau cu tacâm, nu contează. Dacă azi copilul refuză un aliment, nu-i bai, poate vrea mâine. Știu că perioadă asta a diversificării vine cu multe intrebări si pare așa, un sac fară fund de informație. Dar culegeți ce puteți, de unde puteți, si restul luați de la copiii voștri. Tot ei știu cel mai bine ce au de făcut. Și nu intrați în panică, până la urmă vor mânca, voi doar să aveți răbdare și să nu cedați cu puțina ciocolată sau niște pâine goală doar, doar să aibă ceva în stomac.

Cum mi-am convins copiii să mănânce legume am scris AICI.

Evenimentele acestea pline de informație valoroasă pentru părinții aflați la început de drum pot fi gratuite doar mulțumită sponsorilor, aleși și ei pe măsură. Lidl a prezentat și a oferit părinților produse din gama pentru copii Lupilu. S-a alăturat partenerilor și Catena, „Farmacia inimii”, care înțelege foarte bine grija unei mame pentru copilul său.

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu

 

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: