De ce fac bloggerii reclame? Sau cum se fac bani peste noapte din blog…

De ce fac bloggerii reclame?

Pentru că pot, ăsta e răspunsul care mi-a venit prima oară în minte. Dar o să încerc să dezvolt pentru că m-a ajuns și pe mine din urmă hatereala asta din online.

Cum ajung să facă bloggerii bani?

După multă muncă. Multă. Nu generalizez pentru că nu știu cum lucrează fiecare blogger, dar vă spun despre mine. Monetizarea blogului a început în 2017, în Septembrie. Înainte de asta am scris 3 ani aproape zilnic, am peste 1000 de articole pe blog, am scris multe ore și am editat și mai multe.

Ok, muncesc. Dar ce fac exact?

Întâi scriu un articol. Apoi îl rescriu. Apoi îl editez. Apoi pun diacritice. Apoi aleg poza potrivită. Dacă este un articol informativ atunci mai adăugati și partea de documentare. Dacă credeți că e ușor faceți o încercare timp de o săptămana doar.
Pe langă asta mai am și doi copii, un soț, nici o bonă, nici o menajeră, și un bussines pe care eu și soțul meu îl deținem și la care lucrăm cot la coț.
Pe langă toate acestea, mai particip și la evenimente, conferințe, cursuri. Peste tot iau notițe și apoi scriu.

De ce fac eu campanii pe blog?

Pentru că mi se pare absolut normal. De ce n-aș accepta să fac și bani din ceva ce îmi place cu adevărat. M-am apucat de scris din nevoie, ca o terapie pentru mine. Apoi în jurul meu s-au strâns câțiva oameni care au zis “hei, și eu am pătit ca tine”, apoi mai mulți și tot așa. Să nu credeți că e ușor a scrie, chiar și atunci când asta e cea mai mare pasiune a ta. Să nu credeți că brandurile au încredere într-un blogger peste noapte.

Cum se fac reclamele pe blog?

Multă lume crede că aici pe bloguri este ca la tv. Dacă brandul plăteste, bloggerul se înclină. Poate există și cazuri așa, dar pe nișa de parenting sunt din ce în ce mai puțini cei care vor să facă bani cu orice scop. Dar din nou, vă povestesc ce fac eu că vorba aia, la mine acasă eu sunt șeful.

Eu am ales să lucrez cu o agenție de publicitate, Parenting ADS. Ce fac ei defapt? Sunt intermediari între blogger și brand. Agenția îmi propune o campanie, eu o pot accepta sau refuza. Accept campanii doar cu branduri pe care le cunosc și în care cred sau pe care le-am încercat. Niciodată n-aș recomanda ceva ce eu n-aș folosi niciodată.

De ce văd oamenii reclama ca pe o păcăleala?

Pentru că asta e țara în care trăim. Pentru că incă se fac reclame cu doamne în costum care mănancă icre. Dar reclamă în sine nu e ceva rău. Eu insămi am cumpărat de foarte multe ori produse recomandate de colegii mei, cred că e un mod mai util și mai direct prin care voi puteți și află despre un produs/serviciu nou cu tot cu feedback la pachet. E adevărat că încrederea se capătă în timp, dar puteți măcar să îi dați o șansă bloggerului pe care îl citiți cu drag.

Incă un lucru la care eu țin foarte mult este ca articolele “reclama” să aibă și poveste în spate. Chiar dacă sunteți sau nu interesați de produsul respectiv, cel puțin plecați de pe blog cu o poveste frumoasă citită.

Bloggerul stă toată ziua acasă și lucrează când vrea el.

Așa e. Nu am un birou sau un program de la 9-17. Da, lucrez când vreau eu. De cele mai multe ori citesc mail-uri cu copiii printre picioare sau cu biberonul în mână. Aștept să adoarmă și în loc să fac curat sau să citesc o carte, stau uneori și după miezul nopții să editez un articol. Nu contează că sunt răcita, că am de lucru și pentru magazinul online de bijuterii care va fi lansat în curând, că trebuie să șterg fundulețe sau că trebuie să hrănesc gurițe. Singurul ajutor pe care îl am este mama, care vine de două ori pe săptămana la noi, în zilele ei libere care defapt nu sunt libere. În alea două zile trebuie să aglomerez toate întâlnire pentru blog, să fac toate drumurile pe care nu pot să le fac când sunt cu copiii acasă. Jonglez programul cu soțul meu, verificăm agenda lui cu a mea să vedem cine cum poate să ajungă acasă.

S-a întâmplat de multe ori să duc copilul la grădinita, să vin înapoi ca să plece Lucian la o întâlnire, el să vina eu să plec din nou apoi, și tot așa. Nu mă plâng, fac exact ce îmi place și aici pe blog, dar și la magazin. Dar nu ar strica puțină înțelegere din partea cititorilor mei atunci când din când în când există și postări monetizate.

Acum am o întrebare pentru dumneavoastră. Cum se văd reclamele bloggerilor din exterior? Vă deranjează? Dacă da, de ce? Aș vrea tare mult să înțeleg raționamentul din spatele acestei idei cum ca bloggerul nu are voie să facă bani din munca lui. 

 

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: