Cele mai frumoase, ciudate si tradiționale obiceiuri de Paște. La noi și în lume.

La întrebarea “Tu ce faci de Paște?”, eu mereu am răspuns “Sărbătoresc”. Pentru noi, sărbătorile inseamnă acasă. N-am fost niciodată plecați nici de Paște, nici de Crăciun. Nu zic că e ceva rău să pleci în vacanțe dacă asta îți spune sufletul, spun doar ce e ok pentru noi.

Acum că am stabilit unde sărbătorim, mai rămâne să vedem și cum sărbătorim. Eu sunt născuta în ‘91 și crescută în capitală, așa că n-am avut parte de obiceiurile traditionale romanesti decât prin rubricirile de la TV sau emisiunile care povesteau cum era odată. Nu știu dacă mai există zone în care datina se păstrează, dar tare mult mi-ar plăcea să fie așa.

Am strâns pentru dvs datini și obiceiuri din diferite zone ale tării, cum erau ele odată și poate mai sunt și acum. Soțul meu are niște povești tare frumoase despre sărbătorile petrecută la țară, poate odată îl conving să pună mâna pe condei.

La sfârșitul articolului găsiti și câteva obiceiuri de peste graniță, pe mine m-au făcut să iubesc mai mult țara asta în care m-am născut.

În Banat (nu întâmplător e prima zonă aleasă, mama este Bănăteanca)

-în Joia Mare se aprind focurile în cimitire pentru ca sufletele celor morți să aibă drum înapoi. Se crede că în acea noapte cerul se deschide. (Coco much?:)) )
-a doua și a treia zi de Paște sunt pentru “distractie”, iar horele din sat sunt deschise doar de cei care poartă costume populare.

În Moldova

-în noaptea de Înviere se aud împușcături și pocnete pentru a alunga spiritele rele.
-fetele spală limba clopotniței cu apă neîncepută iar apoi se spală cu ea dimineața pe față pentru a fi plăcute de băietii neînsurați. (Câte nu fac fetele pt o nunta😂)
-la schimb primesc un ou roșu în dimineața de Paște (în loc de inel de logodnă :)) )

În Maramureș

-maramureșenii sunt recunoscuți pentru simplitatea lor în sărbătorirea Paștelui dar și prin credința puternică pe care o au.
-în Joia Mare se împart ouă roșii oamenilor săraci din sat și se aprinde focul în fața caselor pentru a încălzi sufletele celor morți.
-În Duminica Învierii se pune într-o cană cu apă rece un ou roșu și un ban de argint pentru a avea sănătate și belșug tot anul ( una din tradițiile pe care și noi o respectăm an de an).

În Oltenia-Muntenia

-femeile nu au voie să doarmă în Joia Mare, altfel vor dormi tot anul ( ghiciți ce fac eu anul asta în Joia Mare :)) ? )
-bărbații încodeiaza ouăle (altă tradiție care îmi place 😀 )
-în a două zi de Paște fetele se îmbrăcau în zăvelci, marame lucrate și poale pentru a se întrece în măiestria țesutului (”Bavo ai stil” în varianta tradițională)

În Transilvania

-Paștele se sărbătorește după calendarul catolic, iar odată la câțiva ani se întâmplă să se sincronizeze cu cel ortodox
-cea mai importantă tradiție a zonei este ”stropitul”: băieții pleacă în grupuri mari la fete acasă în a doua zi de Paște și întreabă dacă se primește cu udatul. Ei stropesc fetele cu parfum și primesc la schimb ouă roșii, băutură și prăjituri.

Acum, pe scurt, câteva tradiții de prin lume:

Franța: clopotele se opresc în Sâmbăta dinaintea Învierii iar copiii știu că ele au coborât din turn, au zburat la Roma să îl vadă pe Papa și se întorc în ziua de Paște cu ouă colorate și bomboane.

Indonezia: bărbații sunt legați în public de curci de lemn iar acest rol este considerat o mare onoare.

Cehia: Băieții folosesc un bici special pe fata pe care o plac iar ea le dă la schimb un ou decorat, bani și un pahar de Whiskey. Este considerat chiar umilitor să nu fii biciuită în ziua de Paște. Îmi vin în minte atâtea glume proaste încât am ales să mă abțin :)).

Filipine: pentru a se spăla de păcate aceștia participă la un eveniment public unde se auto-flagelează și apoi umblă pe străzi aproape dezbrăcați.

Grecia: în anumite insule bisericile se ”luptă” în focuri de artificii.

Anglia: rostogolesc ouă de Paște pe un deal simbolizând rostogolirea pietrei de mormânt a lui Hristos.

Finlanda: copiii se costumează în vrăjitori și vrăjitoare.

Norvegia: în perioadă Paștelui se elucidează tot felul de crime misterioase. Sau cel puțin încearcă.

Eu am râs pe săturate în timp ce făceam research pentru acest articol și, așa cum vă spuneam mai sus, mă simt tare mândră că m-am născut într-o țară cu atâtea tradiții și obiceiuri frumoase. Voi știți ceva obiceiuri faine din zona voastră?

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: