5 sfaturi pentru o diversificare cu succes

Știu din dublă experiență că treaba asta cu diversificare bebelușilor poate fi uneori un fel de bau bau al mămicilor. Așa că am strâns 5 sfaturi care sper să vă ajute atunci când începeți această etapă.

Informati-vă

Citiți tot ce puteți pe subiect, din surse sigure. Bloggeri, grupurile de mămici și vecina de la colț nu reprezintă o sursă sigură. Mamele în general vorbesc din experiența cu proprii copii, medicii vorbesc din ani de experiențe și studii de specialitate. Am ținut ca acesta să fie primul sfat, pentru că eu îl consider și cel mai relevant.

Blw (autodiversificare) sau diversificare clasică? 

Fiecare alege ce consideră că este mai bine pentru copilul său. Eu am ales diversificarea clasică pentru Sofia și o combinație din cele două pentru Noah. Am procedat diferit pentru că și copiii mei au fost diferiți. Noah este un pofticios, Sofia mai puțin.
Ce v-aș sfătui eu dacă alegeți Blw în afara informării care este absolut necesară, este să urmați și un curs de prim ajutor, just in case. Dna dr Irina Costache spunea la una din conferințele Social Moms că Blw este un curent mai degrabă și incă nu există studii suficiențe pentru a demonstra dacă există sau nu riscuri/beneficii.

Dacă alegeți să diversificați clasic, un tet a tet cu medicul pediatru este musai. La fel și niște info actualizate de la OMS nu ar strica.

Cum convingeți copilul să mănânce? 
 
Nu îl convingeți, îi oferiți. Nu vrea azi, mai încercați peste o săptămană. Există studii care au demonstrat că un copil care refuză un aliment în mod repetat este foarte probabil să aibă o alergie sau o intoleranță la respectivul aliment.
Pe Sofia eu am încercat să o conving, și evident că n-am reușit. Mulți nervi consumați inutil, oboseală și frustrare. Perioada de la 6-12 luni e defapt un cadou pentru mame. Copiii își iau în continuare necesarul zilnic din lapte dar aveți și timp să încercați tot felul de gusturi și texturi.

Nu cheltuiți bani pe farfuriuțe și castronele

Vă garantez că până la 3-4 ani (și poate nici atunci) pe copii îi doare la pampers de vesela din care e servită mâncarea. Noah a mâncat și direct din oală pentru că nu mai avea răbdare să îi pun mâncarea în farfurie. Economisiți bani și spațiu în bucătărie.

Nu vă comparații copiii între ei sau cu ai altora! 

Dacă un lucru e sigur, acela e că toți suntem extrem de diferiți. Incă de când ne naștem. Nu-i bai că sora lui mănancă căpsuni și roșii cu pumnul iar el se strambă, nu-i bai nici că el mănancă ciorbă de burtă și ea zice că e câh.
Din compararea copiilor între ei nu facem decât se ne frustram și pe noi și pe ei. Așa că bucurați-vă de copiii dumneavoastră așa cum sunt ei, mai pofticioși sau nu.

Bonus: nu vă stresați prea tare cu hainele și bucătăria curate. Important e sa mănânce, nu contează unde și cum.

Să aveți pofta!

 Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 thought on “5 sfaturi pentru o diversificare cu succes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: