Până când îi dai bani copilului tău

Știu ca subiectul asta despre finanțe este destul de sensibil pentru marea majoritate, nimeni nu prea spune mai niciodată ca n-are bani.

Asa ca e de la sine înțeles ca și ai noștrii copii cresc cu aceasta mentalitate, ca e rușine sa n-ai bani. Pentru noi sunt slabe șanse sa ne mai schimbam, e foarte clar ca toți judecam într-un fel sau altul când auzim despre posibilitățile financiare ale altcuiva. Dacă are prea mult e cu nasul pe sus, dacă are prea puțin e de rasul lumii.
Dar pentru piticii din casele noastre, putem sa alegem altfel.

Copiii mei nu știu încă mare lucru despre bani, nu pentru ca nu cred în educația financiara de la vârste fragede, doar ca nu cred în ea atunci când copiii sunt total lipsiți de interes vizavi de acest subiect.

Mi-a plăcut foarte mult tonul Sofiei atunci când mi-a spus ca o colega nu poate veni în excursie. Întrebarea mea a fost de ce? Iar ea mi-a răspuns foarte senina: „Nu are bani.” Fără urma de judecata sau stigmatizare. Copiii ăștia sunt izvor de bine, de informație corecta despre cum ar trebui și noi, adulții, sa fim.

Bun, ii creștem frumos și drept, le oferim cea mai buna educație posibila și ne implicam 100%. Dar întrebarea este: pana când? Și aici vine lupta dintre generații. Tradiția e ca atunci când copilul devine adult, sa ii dai drumul sa zboare și sa se descurce în viata. Băieții sa își facă un rost, și fetele sa își facă rost de un bărbat. Nu cred ca trebuie sa mai explic de ce e asta atât de greșit în atât de multe feluri.

Eu cred ca ajutorul și suportul asta emoțional dar și financiar nu se taie la majorat. Cred ca un copil care știe ca are mereu o saltea pe care sa cada are curajul sa riște, sa facă fix ce a visat nu ce aduce mai mulți bani. Și mai cred ca ajutorul asta ar trebui sa fie necondiționat, la fel ca si iubirea. Probabil ca multi dintre dumneavoastră se gândesc acum dacă nu cumva asta e fix calea spre eșec. Știe ca are mereu cine sa îl salveze și atunci cu sigurantă nu va lua niciodată nimic în serios. Ei, aici este o linie destul de fina și destul de ușor de trecut.

Un copil crescut cu iubire cât cuprinde, stabil emoțional, care nu creste cu teama ca va putea vreodată sa își dezamăgească părinții, va deveni un adult liber și prosper. Asta e ceea ce cred eu, și evident ca vorbesc și în numele tatălui copiilor mei, ca doar de aia i-am făcut cu el, e jumătatea mea identica.

Știu precis ca foarte mulți părinți sunt conștienți de asta, dar e nevoie de foarte multa asumare și chiar curaj as spune, ca să poți sa admiți ca ai greșit undeva atunci când l-ai făcut om mare.

Week-end-ul trecut a avut loc în București conferința Liber la educație, în care s-a discutat fix despre asta, despre educația financiara timpurie. Eu n-am reușit sa ajung, am fost la cea despre educația sexuala, organizata de Parenting Academy, pentru ca am simțit ca e un subiect mai de ajutor pentur noi în etapa în care ne aflam, dar au fost colegele mele. Și au și scris despre asta, normal. Rezumatele evenimentului le găsiți mai jos:

Ce as vrea sa știe fetele mele despre bani și despre cum se câștigă ei. 

Caracteristici comune ale oamenilor bogați.

Cum facem educație financiara copiilor? 

Sa cheltuiți cu grija și sa va ajutați copiii ori de câte ori puteți.

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: