Regula de bază în parenting.

Parenting-ul e doar o denumire mai pompoase a ceva ce defapt e în noi în mod natural. Eu nu cred ca pe lumea asta cineva poate în mod voit sa fie rău cu propriul copil. Refuz sa gândesc asta.

Uneori facem alegeri nepotrivite sau varsam asupra lor propriile noastre frici și proiecții. De cele mai multe ori chiar inconștient. Pentru ca e nevoie de multa auto-cunoaștere ca să ne dăm seama ca reacționam într-un anumit mod din cauza bagajului nostru, nu a copilului.

Cel mai util ar fi sa putem fiecare din noi citi mult și materiale corecte despre creșterea și educația copiilor. Dar îmi amintesc de mine, la început, când am deschis primul articol de specialitate. Mi-a dat lumea peste cap și am plâns o seara întreaga în bratele soțului. Aveam senzația ca tot ce am făcut pana atunci a fost greșit, ca nu sunt suficient de buna pentru copilul meu. Pentru ca aici e defapt partea cea mai grea atunci când aflam cum ar trebui sa fim defapt, se revarsă asupra noastră vina.

Mult timp n-am mai citit nimic pentru ca aveam senzația ca orice as afla n-aș putea aplica niciodată. Asa ca am făcut un pas în spate și m-am gândit la ce am de făcut. Și mi-am dat seama ca exista defapt o singura regula general valabil, în absolut orice situație.

Sa ma port cu copilul meu exact asa cum mi-ar plăcea mie sa se poarte cei din jur.

Sa mi se răspundă pe un ton politicos, sa petrec timp cu cei dragi, sa primesc răspuns la întrebări, sa fiu iubita și ascultata.

Acum probabil ca cei mai sceptici dintre dumneavoastră deja au ridicat o sprânceană. Dar lăsăm copilul de capul lui? Fără reguli? Fără limite? Fără responsabilități?

Pai sa vedem. Noi, oamenii mari, respectăm reguli? Știm când sa ne oprim? Avem responsabilități? Sper ca da. :))

Și cum am reușit noi sa putem toate astea? Pentru ca le-am înțeles, pentru ca ne-au fost explicate, pentru ca știm ca pot exista urmări. Și tot asa. Normal ca uneori și noi, ăștia mari, mai forțăm limite. Unii dintre noi poate ca purtam centura la volan doar de groaza amenzii, sau poate ca așteptăm la rand pentru ca am vazut ca nici noua nu ne place când cineva o ia înainte.

Și câte și mai câte exemple. Orice regula și limita pusa cu blândețe, explicata nu o data, nu de doua, ci uneori poate de 100 de ori, în cele din urma va da rezultate. Și cred ca trebuie sa ne asumam și faptul ca uneori vor trebui sa învețe din propriile greșeli, oricât ne-am dori noi sa ii protejam.

Asa ca, ori de câte ori sunteți lângă copil, purtați-va cu el asa cum ați vrea ca alții sa se poarte cu dumneavoastră.

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 thought on “Regula de bază în parenting.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: