Nu vom putea creste copii fericiți pana când noi nu vom fi părinți vindecați.

Mult nopți nedormite și zeci de scutece schimbate uneori pot sa te aducă pana la epuizare. Partea plina a paharului este ca ele sunt doar preambulul pentru ce va urma. Sau partea goala?

Lupta cu adevărat grea și solicitanta apare abia atunci când copilul creste, când te solicita mai mult intelectual decât fizic. Și nu pentru ca am fi noi niște prosti (deși când ma uit la ăștia mici recunosc că uneori ma îndoiesc) ci pentru ca anduranta fizică avem cât pentru 10, dar psihic ajungem mult mai repede la epuizare.

Nu știu dacă exista specialiști sau oameni de știință care sa confirme ce urmează sa va spun. De fiecare data când copilul tău îți pune o întrebare, răscolește ceva în tine. Răni de care probabil nici nu știai sau pe care nici nu le vezi. Nu mereu avem ochii mintii suficient de deschiși astfel încât sa ne dam imediat seama de ce ne irita atât de tare când copilul mai pune o întrebare.

Nu sunt în măsura sa țin lecții deschise sau sa dau sfaturi, doar va invit ca data viitoare când ceva din comportamentul copilului va supăra sa va întrebați „de ce?” și sa treceți dincolo de răspunsurile clasice. Pentru ca un lucru pot spune cu certitudine, copiii au puterea de a ne vindeca.

Mulți părinți, inclusiv eu, am crezut o lunga perioada de timp ca sunt bine. Pana când Sofia a deschis rand pe rand răni vechi ca pe o cutie a Pandorei. Și atunci am întors privirea către mine și mi-am dat seama ca nu pot avea copii fericiți pana când nu voi fi eu bine. Pentru ca asta facem, proiectam în ei toate fricile și neîmplinirile noastre și le îngrădim dezvoltarea. Ei au drumul lor, nu ne sunt noua datori cu nimic, noi le datoram lor șansă de a creste fericiți. Vor face și ei greșeli, vor avea și ei problemele lor, pentru ca toți suntem oameni și nu ii vom putea feri veșnic de toate. Dar eu vreau ca cel puțin sa facă greșelile lor, nu pe ale mele, sa fie deciziile lor, nu proiecțiile mele.

Nu știu sa va spun cum sa ajungeți la aceasta vindecare, e un proces atât de personal încât orice sfat poate sa facă mai mult rău decât bine. Răspunsul îl aveți doar voi, iar dacă simțiți ca aveți nevoie de ajutor mergeți la un specialist. Va spun ca viata dincolo de rănile astea e ca un aer curat de munte.

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 thought on “Nu vom putea creste copii fericiți pana când noi nu vom fi părinți vindecați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

%d blogeri au apreciat: