Cum ne învățăm copiii să doneze jucării.

Prima oara a donat ceva când avea 3 ani și un pic. La grădiniță s-a organizat o astfel de activitate, fiecare copilaș trebuia sa aducă doua jucării pe care sa le doneze unui centru. Sofia a ales atunci un tigrisor de plus și o minge cu pasarele.

Știu precis pentru ca dupa ce am venit sa o iau de la grădiniță și a realizat ca a dat jucăriile alea doua pentru eternitate a început o mini drama. Ultima oara când și a amintit de ele a fost înainte de ziua ei, când a împlinit 5 ani. Am mai plâns și atunci o tura în memoria lor.

În weekend ul acesta însă am făcut o curățenie generala printre jucării și am reușit sa strângem 3 saci plini fără nici o supărare.
Știu sigur ca nu e singurul copil care refuza sa doneze sau sa arunce din lucruri asa ca m-am gândit ca v-ar fi util sa va povestesc ce a funcționat la noi.

Un portbagaj plin cu jucarii ce vor pleca sa bucure alți copii

În primul rand ar trebui sa nu va așteptați la o magie peste noapte. Sunt copii care nu se atașează de jucării și le împart cu placere, iar alții care refuza sa dea și o frunza găsita în parc. Sofia a împărțit jucăriile de când o știu, dar i-a fost mereu greu sa renunțe definitiv la ele.

După aventura de la grădiniță am început întâi sa ii accept eu reacția. Sa știți ca poate fi dificil sa-ți vezi copilul plângând cu lacrimi de crocodil pentru 2 jucării când tu știi ca aveți o casa plina de toate minunile. Am înțeles ca pentru ea era o suferința oarecum și ori de câte ori și-a amintit despre asta primul lucru pe care l-am făcut a fost sa ii spun ca o înțeleg, ca îmi pare rău că e trista si ca e normal sa simtă asa.

Abia când apele s-au liniștit am început sa povestim și despre locul frumos în care au ajuns jucăriile ei. I-am explicat ca exista și copii mai puțin norocoși decât ea, care poate ca nu au nici măcar o jucări și ca acel cadou făcut de ea poate i-a bucurat foarte tare. Am mers pana acolo încât sa o compar cu Moș Crăciun, și ce copil nu și-ar dori sa fie moșu?

Știu că aș fi putut sa o duc chiar sa viziteze un astfel de centru dar îmi cunosc copilul și nu cred ca ar fi fost o alegere buna pentru ea. Centrele de copii de la noi nu sunt tocmai o oaza de fericire și nici spitalele cu copii bolnăviori. Am preferat însă să îi povestesc pe înțelesul ei si suficient încât sa nu o afecteze.

Am povestit ori de câte ori am avut ocazia, nu doar o data. Apoi am început prin lucruri simple. La petreceri am oferit copiilor pe lângă o jucărie cumpărată și una de la ea. Astfel încât ușor, ușor și-a dat seama ca e necesar sa împărțim.

I-am explicat și faptul ca la un moment dat nu vom mai avea spațiu. De când era bebeluș aveam obiceiul de a depozita în subsol o jumate din jucării și o data pe luna le roteam, cele din casa mergeau în subsol și invers. Astfel ca mereu aveam jucării „noi”. O parte dintre ele le-am păstrat pentru ca știam ca voi mai avea un copil, dar acum ca a crescut și Noah am simțit nevoia de o curățenie generala. Ea a umplut doi saci, Noah unul.

M-a întrebat de câteva ori cui le vom da? N-am știut sa ii răspun imediat, dar noroc ca am prieteni foarte fain. Ana Maria (www.zanascutecel.ro) mi-a povestit despre Laura (Unicornul Albastru) și asa am aflat despre campania de colectare a jucăriilor și altor lucruri necesare pentru copiii diagnosticați cu tuberculoza multidrog rezistenta de la Institutul „Marius Nasta”.

Pe scurt, orice credeți ca ați putea dona acestor copii (și cu toții cred ca avem) puteți trimite prin curier sau duce direct la sediul asociației din Sos. Panduri nr 29, bl P2A, sc. 1, interfon 11, etaj 2, apartament 11, București, sector 5.Telefon/Fax – 021/3134363

Persoana de contact este Bianca Nitoi – 0758279009 (vă rugăm sunați înainte pentru a vă asigura că este cineva la sediu înainte de a veni- sunt o mică mică și merg și mult pe teren).

Ca să aflați mai multe despre aceasta campanie care se desfășoară în perioada 10iulie-10august va invit sa cititi pe blogul Unicornul albastru si sa urmariti evoluția campaniei pe pagina lor de Facebook, aici.
E un moment perfect sa faceți un bine acelor copii dar și copiilor voștri. A fi darnic și empatic sunt calități aproape pe cale de dispariție în zilele noastre, sta în puterea noastră sa ii îndruma spre calea cea buna.

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

4 thoughts on “Cum ne învățăm copiii să doneze jucării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: