Copiii unor vedete autohtone pot merge in masina, pe scaunul din dreapta, de la nastere.

Se dau următoarele date ale problemei: o pseudo-vedetă autohtonă cu peste 30k followeri pe Instagram postează filmulețe cu fetița ei. Minunat până aici.

Doar că fetița care are sub 3 ani (cred, oricum micuță tare) șade frumos de-a dreapta mamei. În masină. Mașina în mers. Mama filma. Ce doamne Dumnezeului e greșit la oamenii ăstia? De ce să faci asta?!

Haideți să vă spun ce am auzit eu cel mai des:

Copilul plânge. Nu vrea.

No, pe bune? Tot așa cedezi și când tipă că vrea acum, dar acum să sară din capul scărilor? Sau când vrea acum, dar acum să alerge pe șosea? Ba vreau să cred că nu, doar că atunci viața lui vi se pare că este în pericol iminent, acum e doar o posibilitate. Nu e nevoie decât de un prost neatent ca un dezastru să aibă loc. Și slavă domnului de ăstia nu ducem lipsă în trafic.

Eu știu să conduc foarte bine.

Ai citit ce am zis mai sus de prostul ăla? Nu știi când va fi fix pe strada ta.

Mașina mea e mică, scumpă, mare, sigură, bla, bla.

Până și în avion te leagă de centuri, și acolo ultimul risc e să te ciocnești de un alt avion. Nu există încă mașină 100% sigură, iar la traficul din România nici 30%. Mașina aia scumpă pe care o ai, sau cum o fi ea, te duce de colo colo, nu te asigură că viața copilului tău e în sigurantă atunci când el aleargă liber prin ea.

 Pe vremea mea…

Pe vremea ta erau mașini pe o stradă mai puține decât degetele de la o mână. Pe vremea ta și dacă mureau copii în accidente aflai cam greu. Pe vremea ta nu știau părintii mai bine, dar tu Da!

Să vă mai spun ceva: cele mai mari accidente se intamplă în apropierea casei și/sau la viteză mică. Pentru că atunci mintea șoferului nu mai este 100% focus pe drum, ci mai degrabă e un automatism. Dacă mai și filmezi copilul și te hlizești pe internet, Dumnezeu să te ferească.

Și cel mai mult mă enervează că tocmai persoanele astea care ar trebui să fie un exemplu, să dea startul „modei” sănătoase, tocmai astea o fac de c***. Și nici nu știu pe cine să mă enervez. Pe ea că n-are minte, pe cei din jurul ei care nu reactionează, pe cei care se uită și iau de-a bună în loc să treacă prin filtrul propriu, pe mine că nu scriu mai mult despre asta, pe țara asta unde legile sunt doar pe hârtie și dure doar unde n-ar trebui. Uite, că tot nu există bani de spitale, 4000 lei de căciulă pentru orice copil liber în masină. Vă spun eu, facem trei spitale, nu unul. Și apoi se și potolesc, că altfel nu mai văd șanse.

Și vă spun acum ceva, probabil că mulți nu veți fi de acord, dar îmi asum. Orice scaun e mai bun decât niciun scaun. Inăltătoare se găsesc și la 30-40 lei pe internet iar scaunele pornesc și de la 200. Nu cred că banii pot fi o scuză, deloc. Dacă ai bani de benzină, ai bani și de scaun auto.

Vă rog din suflet, nu mai închideți ochii când vedeți copii lăsati liberi. Eu mi-am „terorizat” prietenii care făceau asta, unii au înțeles, alții s-au supărat, nu-mi pasă. Un prieten îți spune și ce nu-ți convine. Faceți poze, sunați la Poliția Rutieră atunci când vedeți copii cu limbă scoasă pe geam, în trafic. Sunt obligați să verifice și chiar își fac treabă de cele mai multe ori.

Dați și mesajul ăsta mai departe dacă credeți că e relevant. În orice formă vreți voi, doar să ajungă la cine are nevoie. Că de asta mi-e ciudă mie. Că voi, cele care mă citiți, sunteți în bulă mea. În voi am încredere că știți alege ce e bine, dar alții? Cum ajungem la toți părintii?

 

PS: o perioada de timp am facut si eu parte din categoria parintilor inconstienti. Mi se pare cinstit sa spun si asta, sa nu credeti ca doar pentru ca am nascut un copil le stiu pe toate. Dar tocmai de asta cred ca e musai necesar ca toata lumea sa inteleaga necesitatea unui scaun auto pentru copii, pentru ca stiu la prima mana ca daca n-ai toate informatiile poti fi un parinte tare ametit, ca sa nu zic altfel.

Ce spune legea?

 

Art. 97.

(1) Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.”

23) Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă.”

 

 

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: