„NU” mai pot! Tu?

Recent am observat ca (aproape) toate Nu-urile mele tind sa nu mai aibă nici un efect atunci când Sofia le aude.

Cred ca nu sunt singura din jurul meu careia i se întâmplă asta, dar cred ca primul lucru pe care ar trebui sa îl facem e sa ne dam seama ca vina e la noi, nu la copil.

Am plâns nopți la rand în bratele soțului, i-am spus ca nu înțeleg de ce Sofia NU ma mai asculta, de ce nu reușesc sa mai ajung la ea și de ce e tot mai greu sa negociem ceva. Evident ca și ea e într-o perioada în care forțează limite, dar eu sunt cea care n-a știut cum sa le primească.

Primul instinct atunci când ceva nu funcționează e sa dam vina pe copil. El nu face aia, el nu asculta, el nu înțelege, el nu etc. Hai, știu ca toate ați oftat acum și apoi mi-ați dat dreptate. Poate nu chiar toate, dar o mare parte cu siguranță.

Și uite asa se duc pe apa sâmbetei toate cărțile de Parenting și toate cursurile care oricum ne învață lucruri minunate, dar care nu funcționează absolut deloc dacă uitam sa ne privim copiii și sa luam lecții de la ei.

Acum fapta e consumata, dar trebuie sa reparam ce am stricat. Știți articolele alea cu „3 pași simpli ca să…”? Tot în trei pași va spun și eu, asta pentru ca informația structurata astfel tinde sa fie mai ușor de asimilat, iar scopul meu asta este. Sa fac în asa fel încât voi sa deveniți niște mămici împlinite cu niște copii fericiți.

1. Respiram adânc și ne asumăm că am greșit. E poate cea mai grea parte. Vrem sa fim perfecte peste tot, mai ales acasă. Doar ca uitam uneori ca deși avem super puteri, sunt la sfârșitul zilei umane. Asa că scuturați bine orice urma de vină și treceți la pasul următor.

2.inlocuitil pe „Nu” cu afirmații. Să vă dau doar câteva exemple și sigur vă prindeți apoi care e treaba:

Nu e jucăria ta! – > E jucăria lui X, dar pot sa îți ofer ție altceva?

Nu mai vorbi asa! – > Alege, te rog, alte cuvinte.

Nu te aud. – > Te rog să vorbești mai tare.

Nu mai putem sa ne jucam acum. Nu mai putem sta în parc acum. – > Poate am putea sa ne jucam mai târziu, după ce…. / Acum trebuie sa plecam din parc.

Noua cu siguranță nu ne vine natural să vorbim așa, e nevoie de exercițiu și de multa muncă. Dar atunci când vom avea nevoie cu adevărat de NU cu siguranță el va fi de partea noastră.

NU sări în cap!

3. Dați-vă un pupic mental de fiecare dată când vă iese. Avem nevoie sa fim aplaudate din când în când (a se citi mereu) doar ca nu mereu avem și galerie. Dacă vedeți o înghețată bună prin preajmă nu ezitați!

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: