Ce înseamnă acomodarea blândă la grădiniță?

Pentru Sofia acest capitol e încheiat, dar pot sa simt și acum emoția primelor zile de grădiniță. Și a ei, dar cel mai mult a mea. Despre prima zi de școală cred ca nu sunt pregătită sa scriu încă asa ca prefer sa mai rămân ancorată puțin în trecut și sa va povestesc dumneavoastră din experienta noastră. Mai ales ca anul acesta ne pregătim și pentru prima zi la Creșa Daneza. Emoția e la pachet. Încerc doar sa mi păstrez mințile întregi și sa ma focusez pe ce știu sigur.

Știu sigur ca au nevoie de siguranță și respect. Sper sa întâlnească acolo oameni de care sa se lipească și care sa aibă grija de ei, sa le fie dascăli cu adevărat. Cuvântul asta, dascăl, cred ca prea puțin folosit. Eu când îl spun vad în fata ochilor un om blând care știe sa le poarte pașii și mintea spre lumea larga.

Legea spune ca 15 zile (lucrătoare) sunt pentru acomodare, adică părintele poate sta cât dorește în grădiniță sau creșă. Va sfătuiesc din suflet sa profitați de acest timp dacă puteți și sa nu lăsați conducerea unităților de învățământ sa va spună altceva. Ascultați-vă inima.

Doua lucruri sunt importante atunci când copilul ajunge pentru prima oară într-un mediu strain:

Să se acomodeze lin cu spațiul nou, cu colegii, cu cadrele didactice.

Să nu plecați pe furiș. Poate asa e mai ușor pentru dumneavoastră, cu toții știm ca e greu pentru noi ca părinți sa ascultam plânsul, dar pentru copil sigur nu e. Plânsul și suferința că mama a dispărut undeva, că nu știi dacă mai vine sau nu, te trezești singur cuc într-un colt de lume nou.

Și defapt cred că sunt trei lucruri: să aveți răbdare. Cu copilul dar și cu dumneavoastră. Pentru ei aceasta etapa este ca și când dumneavoastră v-ați schimba și jobul și tara în care locuiți. Parca n-ar fi chiar asa simplu sa va treziți singuri printre străini, nu?

Și sa nu va gândiți ca sunt prea mici și nu știu. Știu tot. Înțeleg tot. Și relația aia frumoasa ca în filme bazata pe încredere și respect are bazele acum, în copilăria mica. Oferiți ce ați vrea să primiți de la copii mai târziu.

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: