Simți nevoia să publici imagini cu copilul? Află de ce.

Trăim intr-o lume în care Facebook, Instagram și tot ce înseamnă online ne  fac să credem că pozele de show off, imaginile copiilor noștri și viața expusă pe tapet înseamnă normalitate. Dacă acum 30-40 de ani era nevoie de o programare la un fotograf ca să poți avea o amintire cu persoana dragă, acum suntem doar la un click distanță. Ceea ce e absolut grozav, să dăm Cezarului ce e al Cezarului, dar oare ce efect vor avea acțiunile noastre asupra viitorului lor? Al copiilor.

Mereu mă gândesc că ăștia mici ai noștri sunt defapt prima generație care va avea poze pe Facebook înca din burtă. Oare în ce fel ii va afecta asta? Oare ce impact va avea asupra lor? Greu de spus, dar ce putem vedea deja este că expunerea excesivă ii poate pune nu doar în situații jenante ci și  într-un real pericol.

Așa cum spuneam și în primul articol al acestei campanii, e nevoie de multă stăpânire de sine și auto-control pentru a putea să reziști tentației de a nu publica imagini cu copiii. Dacă nu ma credeți pe cuvânt, faceți o probă. Încercați să nu postați nici o imagine cu copiii timp de 30 de zile.

Dar oare de ce avem nevoia asta? Care e motivul pentru care părinții simt nevoia de a posta imagini cu copiii lor? Care e motivul pentru care simțim că este absolut normal să tragem cu ochiul în viața altuia? Care e motivul pentru care judecăm atât de aspru atunci când o persoană publică alege să nu publice imagini cu copilul său?

Dr. Goodwin, specialist în parenting la nivel mondial, spune așa :

„În „meseria de părinte” nu vezi rezultatele muncii tale imediat, nu primești note și nu stă nimeni să te aplaude atunci când ai reușit să îl înveți pe cel mic să facă la oliță. În schimb social media le oferă părinților o remunerație imediată. „

Atunci când postăm imagini online cu copiii este defapt despre noi, nu despre ei. Este o nevoie a noastră de a arăta lumii întregi ce treaba bună am făcut. Aproape instantaneu primim reacții, comentarii sau mesaje de la familie, prieteni sau cunoștințe. E o nevoie oarecum justificată, aceea de validare, dar oare internetul este cu adevărat locul unde putem primii asta? Sau mai degrabă este o rezolvare de moment a unor răni mai adânci? Oare nu dorința de a prezenta lumii o viață perfectă, idilică, lipsită de griji și probleme ne mână? Bineînțeles că ceea ce postăm online constituie doar o mica parte din viata noastră, dar oare de ce căutăm validare acolo? În ecranul unui telefon.

Eu doar am lansat întrebările, răspunsurile cu siguranță doar dumneavoastră le aveți. Un singur lucru este cert. Nu putem știi ce se va întâmpla cu copiii nostri peste 10,20,30 de ani. Unde vor fi, cum va arăta lumea si ce părere vor avea despre toate imaginile cu ei ce se afla doar la un click distanță.

Eu sunt unul dintre cei care odată prinși în mirajul onlineului, cu greu a putut să se oprească din nebunia asta. Dar a fost nevoie de o sperietură zdravănă și de multă stăpânire de sine ca să pot să îmi amintesc promisiunea pe care am făcut-o copiilor mei atunci când am început acest blog. Să le protejez intimitatea mai presus de orice scop.

Toate articolele acestei campanii și modul în care puteți sa o susțineți și voi găsiți în linkul de mai jos. Am aflat ce spun statisticile despre abuzul in mediul online, am văzut care este motivul pentru care simțim nevoia de a publica imaingi online, iar săptămâna viitoare vedem care sunt metodele prin care ne putem proteja copiii.

Pagina campaniei „TU știi?” 

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

%d blogeri au apreciat: