Cum pot unii bebeluși să doarmă o noapte întreaga?

La noi în casă de bine, de rău, s-a dormit încă de la început. Asta dacă numim vârsta de 3-4luni ca fiind început. Dar chiar și așa cred că e rezonabil, mai ales când aud în jurul meu prieteni care se plâng că al lor copil nu doarme o noapte legată nici la 2 sau 3 ani.

La Sofia toată lumea mi-a spus că sunt norocoasă, la Noah deja m-au întrebat cum fac? Care e secretul de ăștia mici pot dormi și 10-12h ore legate?

Cred că acolo un procent bun a fost într-adevăr noroc, dar mai cred și că există câteva lucruri pe care le puteți face sau la care ar trebui să fiți atenți și care cu siguranță vor face o diferență.

Programul de somn

Bebelușii și cam toți copiii în general funcționează cel mai bine după un program foarte clar. Pe ei rutina îi ajută, creierașul lor așa funcționează. Un ciclu de somn al bebelușului la naștere are defapt 40 min de somn propriu zis, apoi timpul crescând până la 90 minute când va fi adult. Dacă noi nu îi ajutăm prin rutina somnului, lor le va fi foarte greu să adoarmă la loc. Pentru că un copil epuizat, obosit va fi întotdeauna mult mai greu de adormit. Ei nu funcționează ca și noi, venim de la job incredibil de obosiți și e suficient doar să vedem o pernă că am și adormit, dar ei nu. Cu cât sunt mai obosiți, cu atât le va fi mai greu sa adoarmă.

AICI  și AICI puteți citi articolele despre somnul în casa noastră pe vremea când eram doar cu Sofia. Acum totul s-a întâmplat exact la fel doar că la dublu. Și da, chiar și la aproape 6 ani ai Sofiei încă avem aceiași rutină, mai ales acum de când a început școala. Ne trezim cu veselie, fără mofturi sau oboseală.

Un bebeluș nu trebuie NICIODATĂ trezit

În cazul în care casa arde sau cineva a murit, pot înțelege. Dar cam atât. Programările, întâlnirile și toate celelalte trebuie să aștepte sau să fie stabilite la orele la care știți că cel mic este odihnit. De ce? E simplu, pentru că așa cum spuneam mai sus că ei au nevoie de un program bine stabilit, tot așa ar trebui să fie și când au adormit. Eu vorbesc acum în numele lui Stan Pățitul, mi-am trezit băiețelul două zile la rând pentru că aveam nu știu ce de făcut și gata, aia a fost. S-a trezit o lungă perioadă de timp la aceiași ora îngrozitoare –  5:40 am.

Să nu avem așteptări prea mari.

Să vă spun un secret. Bebelușii ăia din filme sau de pe Instagram, care vin de la maternitate direct într-un coșuleț așezat frumos la capul patului, care dorm lin fără scâncet și care doar zâmbesc să știți că nu există. Pur și simplu. Exista copii care dorm mai mult sau deloc, dar copii care doar zâmbesc și dorm nu există. Știți cum e? Cu cât vă așteptați că va fi mai rău, cu atât de minunat vi se va părea.

La fel și la copilașii mai mari, uneori au seri liniștite, alteori sunt răciți sau agitați, visează urat sau pur și simplu au nevoie de voi. Și pentru un somn liniștit fix de asta au cel mai mult nevoie, de înțelegerea voastră.

Nu faceți planuri.

Sofia a dormit în pătuțul ei pana când s-a născut Noah. Apoi a vrut musai să doarmă cu unul din noi sau cu toții grămadă.

Noah n-a dormit nici măcar o singură noapte legată în același pătuț. Până la el se pare că i-au crescut niște ace în loc de saltea sau ceva.

Acum nu știu cum dormim. Uneori dormim toți, alteori fiecare cu câte un copil, alte dați ne culcam într-un pat și ne trezim în altul. Sigur nu dormim niciodată noi doi singuri, întotdeauna e un copil prin preajmă. Înainte să am copii așa ceva mi s-ar fi părut groaznic, acum am înțeles ca timpul dormit cu ei în pat e limitat, are termen de expirare. Cu al meu soț am o viata de dormit.

Nu puneți presiune nici pe voi, nici pe copii. Cu cât mai tare ne dormit ca ei sa doarmă singuri cu atât mai mult vor rămâne în patul nostru. Și nu e nimic rău în asta, doar vedeți ce funcționează pentru voi. Dar esențial e să fiți toți fericiti și să aveți somn liniștit.

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: