Cum ne protejăm copiii?

Am început acum trei săptămâni această campanie pe repede înainte. De frică și groază că există oameni care îmi privesc copiii în felul acela murdar și tot atunci mi-am dat seama că nimeni altcineva nu e răspunzător decât eu.

În primul articol am vorbit despre cifre, ce spun statisticile în România și în lume despre abuzul copiilor în mediul online. Nu sunt deloc promițătoare, cifrele crescând de la an la an. De aceea în al doilea articol am vorbit despre motivele care se ascund în spatele nevoii noastre, a părinților, de a posta imagini online cu cei mici. Am văzut că este o nevoie de validare, pe care toți o avem mai mult sau mai puțin.

Astăzi vreau să povestim despre metodele pe care le avem la îndemână pentru a ne proteja copiii. Lumea e așa cum e, imagini pot ajunge într-un fel sau altul pe internet, dar haideți să vedem ce putem face.

Știi cu cine ești prieten?

Profilele false au ajuns deja la alt nivel, oamenii folosesc poze reale și se împrietenesc cu cât mai mulți cunoscuți pentru ca profilul să pară unul adevărat. Dar sunt câteva lucruri la care puteți fi atenți atunci când acceptați un nou „prieten” :
– să îl cunoașteți personal
-să verificați imaginile, postările și vechimea profilului.
-dacă profilul nu vi se pare 100% real, puteți oricând trimite un mesaj ca să vedeți cine se afla în spatele pozelor cu pisicuțe.
-atunci când descoperiți un profil fals sau dubios, dați un report la Facebook. Durează 2 minute dar cel puțin știm că mai triem din uscături.

Profile private pe conturile de socializare

Nu trebuie să fii mare expert în tehnologie ca să poți face aceste setări și nu durează mai mult de 10 minute. Trebuie doar sa bifezi ca postările tale sa fie private, vizibile doar pentru prieteni.

Mare atenție dacă participați la concursuri care cer share public. Nu uitați ca data viitoare când publicați ceva să modificați din nou setările. Share-ul de concurs va rămâne în continuare public.

Imagini încărcate cu dimensiuni modificate

Imaginile făcute cu un smart phone sau o camera foto de obicei au rezoluții foarte mari. Telefonul meu, de exemplu, face poze la 7296×5427 adica peste 40MB poza. Pe înțelesul tuturor asta înseamnă că atunci când o deschizi pe un desktop sau  tableta apare la rezoluție maxima, umple ecranul și este extrem de clară .
În schimb dacă vă luați câteva minute puteți foarte ușor să o aduceți la 640×480 pixeli ceea ce înseamnă că ea va rămâne la o rezoluție suficient de buna pentru social media dar imposibil de folosit în alte scopuri. Pentru cei care ați prins Yahoo messenger, acesta era rezoluția de la imaginea pe care o foloseati la avatar. Se vedea perfect acolo, dar în calculator era un pătrat mic înconjurat de un mare negru. Există aplicații atât pentru Android cât și pentru Ios. Telefoanele mai noi pot face asta direct din editorul telefonului.

Nu activați locația și nu taguiti prieteni.

Telefoanele noastre au locația activată doar când folosim google maps sau waze. Dacă totuși aveți mai multe aplicații pentru care folosiți locația să știți că le puteți dezactiva și punctual, din setările telefonului. Motivul pentru care vă recomand să faceți asta este  în primul rând pentru siguranța copiilor. Internetul nu trebuie să știe unde e la școală, unde merge la afterschool și când, unde locuiți sau când plecați de acasă.

La fel și în cazul acelui tag enervant. Degeaba îți asiguri contul așa cum vorbeam la punctul unu dacă îți share-uiesti imaginea pe profilul unui prieten care habar n-are de siguranța în online.

Nu posta deloc.

Am lăsat ce-i mai greu pentru sfârșit. Știu că e dificil și poate uneori chiar abstract dar gândiți-vă așa : dacă există 1 șansă din o mie ca imaginile copilului vostru sa fie privite de un pedofil, ați risca? Dacă exista 1 șansă la un milion ca cel mic să fie rănit sau abuzat în orice fel, ați risca?

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: