Care e pericolul cel mai mare pentru copilul tău?

Sunt amintiri pe care mi-ar plăcea mai degrabă să le uit decât să le am, mult timp am și făcut asta. Doar că amintirile reprimate nu dispar, ele rămân acolo undeva în subconștient și ne mână într-o lupta care defapt n-ar trebui dusă.

Îmi amintesc acum de parcă ar fi ieri, ce clișeu dar ce bine îmi pare ca acum pot vorbi despre asta fără să doară, fără să port cu mine sentimentul acela crunt că eu am fost vinovată. Am trecut de gardul școlii și am simțit un milion de ochi privind spre mine și judecând. Știam de la primul pas că ceva se întâmplase, și ce n-aș fi dat să nu fi aflat niciodată ce. Cu o zi înainte mă certasem cu un coleg de clasă. Băiatul ăla care era în gașca cool, dar care nu era nici mai deștept, nici mai frumos, doar cu mai mulți bani de buzunar și ceva pricepere în ale online-ului.

Atunci când doi copii de 13 ani se ceartă te aștepți mai degrabă să își pună piedică pe holuri decât să își facă site-uri cu imagini trucate și porecle jignitoare. Blogul ăsta nu e primul site care a existat cu numele meu.  Doar că e de asta sunt mândră, e munca mea și alegerea mea ca și adult de a publica aici parte din viața mea. Primul a fost un site făcut de colegul meu, plin de imagini trucate și injurii, de povești despre mine și viața mea. La 13 ani singura care aș fi vrut să știe lucruri despre mine era prietena mea cea mai bună.

Vă povestesc toate astea pentru că sâmbăta trecută am participat în calitate de speaker la un eveniment dedicat bloggeri-lor unde am povestit despre campanie. Când am ajuns acolo aveam cu totul alt plan în minte, dar am auzit și am văzut în ochii celor din jur întrebarea pe care poate că aș fi avut-o și eu dacă nu aș fi trecut printr-o astfel de experiență. Oare chiar exista un pericol real în expunerea copiilor în mediul online?

Photo credit :Mihai Răitaru

Exista. Și dacă în anii 2000 întâmplarea mea era mai degrabă una izolată, acum lucrurile stau de mii de ori mai rău. Online-ul nu e nimic altceva decât o ață subțire ale cărei granițe le treci fără ca măcar să îți dai seama. Uitați-vă la mine, am pornit un blog în ideea de a le păstra copiilor mei identitatea ascunsă. Dar azi am pus o poză cu o mânuță, mâine una din profil și tot așa. Oamenii sunt faini aici în comunitatea noastră, dar responsabilitatea mea e în primul rând în fața copiilor mei.

Colegul meu folosise pentru site-ul acela niște poze urcate de mine pe hi5 sau făcute în clasa cu telefoanele noastre de atunci. Nu știu cum m-aș fi simțit însă dacă as fi știut ca pozele acelea erau urcate acolo de mama mea, de tatăl meu.

Nu vreau să înțelegeți că scopul acestei campanii este de a vă spune să nu mai postați nici o imagine cu copilul dumneavoastră. Acesta a fost alegerea mea pentru că expunerea pe care o aveau copiii mei prin prisma blogului era înzecit mai mare. Îmi doresc doar ca atunci când postați o fotografie cu copilul să aveți toate informațiile, toate riscurile și să nu minimalizati pericolele directe sau indirecte care vin la pachet cu acestă expunere. Întrebarea din titlul este mai mult retorică. Nu există pericole mai mari sau mai mici, mai importante sau nu. Există doar părinți mai conștienți de toate cele care se pot întâmpla. Să fim părinți informați, părinți care transmit informația mai departe în mod corect copiilor lor.

Vă spuneam la începutul campaniei că Europa de Est este o țintă sigură pentru imagini cu copii destinate pornografiei. Peste 500 de imagini la fiecare 60 de secunde. Putem schimba statistica asta doar cu informație și conștientizare. Și doar împreună.

La evenimentul la care am participat sâmbăta trecută – Digital Parents Talks – am aflat și ca exista un cadru legislativ care protejează copiii, dar mai multe vom povesti despre asta săptămânile viitoare împreuna cu un avocat specializat în protecția copiilor.

Mai multe articole din campania „Tu știi cine îți privește copilul?” găsiți pe pagina dedicată

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: