Explică-mi, cine ești?

În articolul de astăzi am sa încerc sa fac un sumar al informațiilor pe care le-am primit astăzi. Merg destul de des la evenimente și workshopuri pe diverse teme, dar cel de azi mi-a adus o energie tare bună. După ziua de ieri care a fost foarte agitată și plina de emoții puternice și pentru care mai am nevoie de puțin timp ca să îmi adun gândurile, evenimentul de astăzi organizat de UNICEF despre educație parentala a fost mult mai mult decât ii spune denumirea. Cred ca au fost și oamenii potriviți adunați la un loc și mai cred ca era exact ce aveam eu nevoie astăzi.

Am plecat în zorii zilei împreună cu Ana spre Casa Comana, un loc în care nu știu cum de nu am ajuns pana acum deși e la doar 40km de București. A fost o stare de bine întreaga zi și la întoarcere as fi amânat cât mai mult momentul în care intram în oraș.

Înainte sa va povestesc și voua ce am aflat va invit la un joc. Desenați pe o foaie ceva care sa va reprezinte, sa va definească. Sau desenați o imagine care va vine prima oara în minte și gândiți-vă ce spune asta despre voi. La sfârșit va spun și ce am desenat eu în timpul cursului și mi-ar plăcea sa îmi spuneti ce ați făcut și voi dacă simțiți asta.

Unicef

Despre Unicef cred ca am auzit mai toți, macar în treacăt, dar foarte putini știm cu adevărat cine sunt.

Cea mai mare organizație pentru copii din lume.
Prezenta în peste 190 de tari

II reprezinta grija pentru copii de la 0-18 ani și intervin în numeroase arii. (protecție sociala, sănătate, incluziune
sociala, integrarea purtătorilor de HIV, etc)

Sunt organizație inter guvernamentala nu ONG, asta înseamnă că o dată la 5 ani stau la masa cu guvernul și încearcă sa identifice care sunt ariile de care România are nevoie și ce nevoi exista. Pt 2017 – 2022 avem asa:

Schimbul de bune practici și mobilizarea resurselor

Incluziune sociala 

Guvernarea și parteneriatele pentru copii

În curând vor anunță programul Ambasadori juniori la Uniunea Europeană, 4 copii selectati care vor avea acces la întâlniri în parlamentul european și multe alte evenimente „de oameni mari” . Pe 20 nov este ziua internațională a drepturilor copiilor când ei vor putea fi prezenți în guvern, vor lua cuvântul ca niște oameni mari.

Iată ce spune Unicef despre aceasta zi:

20 noiembrie este o zi distractiva, dar cu un mesaj serios. Copiii “vor prelua” roluri cu mare vizibilitate in media, politica, business, sport si divertisment pentru a atrage atentia asupra provocarilor cu care se confrunta. De aceea, copiii din intreaga lume isi unesc vocile in solidaritate cu cei mai vulnerbili dintre ei si promoveaza drepturile copilului, cum ar fi accesul la educatie pentru fiecare copil. Si toata lumea se va alatura #GoBlue in semn de sustinere pentru actiunile lor.

Educație parentala. Ce este? Cui se adresează?

În ’91 s-a semnat acordul cu guvernul României (SUA și Somalia sunt singurele tari care nu au semnat încă acordul). România este printre puținele tari din regiune care are ghiduri și studii pentru educația parentala de la 0 pana la 18 ani.

În prezent atenția este pe dezvoltarea abilităților socio-emoționale iar ghidul care poate fi descarcat de pe Unicef este special conceput pentru copiii din România, pe etape de dezvoltare în funcție de copiii noștri. În mod normal avem studii generale, care de cele mai multe ori nu se potrivesc copiilor noștri. E fantastic ca se întâmplă astfel de lucruri în tara noastră dar cred ca încă prea putini părinți dețin aceste informatii.

Parenting apreciativ

Înseamnă să vedem ce resurse avem sau nu avem și sa ajungem la obiectivul/rezultatele pe care ni le dorim exprimând propoziții provocative. Definiția e puțin pompoase, dar pe scurt, printr-un exemplu, înseamnă asa:

Vreau sa fiu sănătos.
Nu vreau sa fiu bolnav.

Prima propoziție va atrage după ea acțiuni pozitive, pe când cea de a doua pornește de la o negație asa ca va atrage după sine cu totul alt comportament. Asta se aplica și în cazul educației pe care vrem sa o oferim copiilor noștri.

S-a vorbit despre o metafora foarte frumoasa, cum viata noastră și relațiile pe care le avem cu cei din jur sunt ca un caleidoscop. Dacă îl rotim doar 1mm putem sa ne schimbam complet perspectiva, deși esența rămâne aceiași.

În relația cu copiii trebuie sa înțelegem ca motivul pentru care ne enervam, ne supărăm, nu se datorează acțiunilor pe care copilul le-a făcut, ci mai degrabă datorita felului în care noi percepem acea acțiune în acel moment. Dacă azi ma enervează ca arunca cu mâncare, mâine când sunt odihnita și calma s-ar putea sa mi se para amuzant. Contează cum e caleidoscopul atunci și cât de plin este paharul acela cu energie pozitiva. Am filmat în timpul evenimentului „jocul cu paharul” și va invit sa îl urmăriți.

Cam asta ar fi asa, foarte pe scurt, cu siguranță am sa revin cu informații și tehnici precise prin care puteți sa va ajutați în primul rand pe voi, pentru ca mai apoi sa va puteți ajuta copiii și pe cei din jur.

V-am promis ca va povestesc ce am desenat despre mine. Un copac. Simt ca de ceva timp încoace sunt într-o continua transformare, într-o continua creștere. Am nevoie de informația bună și valoroasa ca să poata cădea frunzele uscate și sa crească alte ramuri noi și mai puternice.

Pe voi ce va reprezinta?

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: