Alimentatia in primul an al bebelusului.

Treaba asta cu alimentația la bebeluși da mari bătăi de cap părinților. La primul copil e un haos total în capul tuturor aproape, dar va spun ca nici după al doilea lucrurile nu stau mai bine. Mai ales dacă au mai trecut ceva ani de când l-ai născut pe primul și trendurile se schimba constant.

Astăzi vreau sa va spun câteva reguli clare, general valabile, la care sa puteți adapta voi în funcție de nevoile bebelușilor. Dar vreau sa aveți un punct de la care sa plecați și apoi va asigur ca va dați singuri seama cum stau lucrurile pe drum.

Până la 6 luni nu ne doare capul!

OMS (Organizația Moniadala a Sănătății) spune ca pana la 6 luni bebelușul nu are nevoie decât de lapte. Cel mai bine ar fi sa fie alăptat dar nu va aruncați de la balcon dacă nu reușiți. Important este ca pana la acea vârstă bebelușul n-are nevoie de altceva. Multa iubire și lăptic.

E adevărat ca în anii ’60-’70 OMS spunea ca putem introduce cereale de la 2 luni chiar, dar au mai trecut niște zeci de ani, au mai făcut mii de studii și uite asa acum am rămas la 6 luni. Deci țineți minte, 6 luni stam liniștiți pentru ca apoi începe haosul….

Cum știu ca bebelușul e pregătit pentru mâncare solida?

Nu prea poți sa știi niciodată nimic precis atunci când vine vorba de copii dar sunt câteva semne pe care le putem urmări:

-este curios atunci când voi mancati
-sta singur în fundulet și își tine capul drept
-o greutate de minim 6kg
-începe sa mestece cu gurița jucăriile sau mânuțele. Sa mestece, nu sa suga.

În general, dacă vedeți aceste semne, e foarte posibil sa aveți un bebeluș pregătit de prima lui masă solida. Dar cel mai important este sa fiți atenți la semnele pe care el vi le arata. Știu, dacă sunteți însărcinate sau cu bebeluși mici-mici e foarte posibil sa nu ma credeți pe cuvant, dar chiar e adevărat. O mama simte.

Cum și ce introducem prima oara?

Aici e o discuție atât de lunga și controversata încât va înțeleg dacă va vine sa va smulgeti parul din cap. Dar să le luăm pe rand, puteți opta intre:

diversificare clasica, care presupune introducerea alimentelor treptat, cu linguriță, cu o pauza de 2-3zile între ele, la început rădăcinoase, apoi carne, oua, făinoase, etc. Găsiți foarte multe schema online, eu va las mai jos cea după care m-am ghidat eu când era Sofia mica.

-autodivsrsificarea, care presupune ca cel mic sa mănânce singur, bucăți suficient de lungi și de moi încât sa le poată cuprinde cu mânuțele și molfai. Aici regulile sunt mai puține și cred ca e nevoie de puțin curaj și foarte multa informare. Multe documente și idei de retete puteți sa găsiți pe grupul de autodiversificare, mi se pare util de accesat indiferent de ce metoda alegeți.

sau amândoua, cum am ales și eu pentru Noah. Adică am renunțat sa mai introduc alimentele treptat, i-am oferit și lui dar am păstrat și eu o linguriță și tot asa. Noua ne-a mers bine asa, struțo-cămila perfecta.

Ce obiecte sunt necesare și ce nu?

-Nu cumpărați linguri, furculițe, paharute de plastic ca e fără rost. La Sofia am cumpărat un catralion de inutilități și ea tot cu lingura și paharul meu voia. Noah în schimb a primit și acasă și la creșa linguri și furculițe de adulți, pahare și farfurii la fel. Dacă vreți musai sa stați liniștite ca nu sparge chestii puteți sa cumpărați de unica folosință (din carton, nu plastic) farfurii și pahare. Eu uneori i-am pus direct pe tavita scaunului de masa și a fost perfect asa.

-ca tot am spus de el, pentru noi scaunul de masa a fost aur la ambii copii. În primul rand pentru ca mizeria este oarecum controlata și pentru ca poți și tu sa ai spațiu personal în timp ce mănânci. Mi se pare un obicei bun și pentru ei, sa știe ca se mănâncă întotdeauna la masa, fără desene sau în vârful patului.

-aparat de gătit la aburi și apoi un CrockPot. Despre aparatul cu aburi am scris Aici, mi se pare foarte util în primul an și jumătate când copilul refuza multe alimente, gătești într-una și nimic, și în fiecare zi trebuie sa faci altceva. Iar oala CrockPot despre care am să vă povestesc pe larg în curând este fix ce trebuie într-o casa cu copii. Pleci în parc și te întorci la o masa calda, poți sa dormi și tu la prânz cu copilul, salvează vieți.

Acum pofta buna sa aveți și dacă aveți întrebări la care sa știu răspunde, aici sunt.

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 thought on “Alimentatia in primul an al bebelusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: