Copilul meu nu ma asculta!

De câte ori ai auzit asta? De câte ori nu ai rostit asta? De câte ori nu te-ai gândit cu mâinile la cap că ai da orice ca al tău copil să te asculte?Măcar puțin, pentru că de data asta chiar aveai nevoie să asculte.

Eu am doi copii care în mod normal ar trece încadrați direct la neascultători. Multe nopți nedormite și multe cărți de parenting mai târziu am ajuns la concluzia că e greu pentru mine acum, dar va fi bine pentru ei mai târziu.

Nu închideți încă articolul, ascultați-mă până la capăt. Haideți să ne întrebam ce ne dorim defapt?

Vrem să asculte. Bun, dar ce înseamnă asta? Pentru mine asta însemna că atunci când eu zic să fie albă, Albă să fie. Să nu arunce cu jucăriile prin toată casa după ce eu abia am făcut lună bec, să nu deschidă portiera de la mașină până când nu am oprit motorul, să nu iasă afară cu geaca desfăcută, să nu arunce iar și iar suzeta în spatele patului, să nu, să nu… asta e pe scurt lista mea, dumneavoastră în timp ce citiți sigur ați avut în minte alte N astfel de exemple.

Dintre toate astea, câte sunt despre noi și câte despre ei? Primul pas pe care l-am făcut a fost să păstrez doar NU-urile care le pun siguranța lor sau pe a celor din jur în pericol. Eu când zic pas să știți că ma refer la luni, poate chiar ani de lucrat întâi la mine, și Nic așa nu îmi iese mereu.

De ce avem defapt nevoia asta de a fi ascultați?

Pentru că așa știm că e bine. Un copil ascultător e ăla care execută mereu ce îi spui, care nu îți iese din cuvânt, care nu îți contestă decizia niciodată. Așa știm noi să ne auto evaluăm ca fiind părinți buni. E foarte comod să ai un astfel de copil, unii chiar așa sunt de mici, așa e felul lor și e minunat pentru acei părinți norocoși. Dar majoritatea sunt niște mici rebeli care trebuie infrânați pentru binele lor.

Să ai un copil care NU ascultă înseamnă că probabil lumea se va strâmba pe stradă, te vor suna de la școală mai des decât ți-ai dori și atunci tu cum te simți? Ca un părinte care habar n-are să crească un copil ASCULTĂTOR.

Dar pe termen lung?

Noua ne e greu acum, tare greu. Așa e treaba de părinte, grea. Dar peste ani și ani când ei vor deveni tineri adulți oare n-ați vrea un copil care să știe să ia decizii pentru el? Care să conteste atunci când cineva îi face o nedreptate? Care riscă pentru fericirea lui? Care nu face compromisuri?

Eu una asta îmi doresc, dar cred că autonomia și independența asta sunt ca un mușchi care trebuie lucrat. Și pe cine? Pe noi, părinții. Azi puțin, mâine mai mult. Dacă noi rezistăm în front și dacă avem încredere că vor fi bine și dacă nu ascultă în orb tot ce spunem noi, ca să fim sinceri, și noi o dăm în bară de multe ori. Eu chiar mi-am dat seama de multe ori că îi spuneam niște prosti Sofiei, asta după ce ea a început să pună întrebări și să mă contrazică. Dar dacă eu i-aș frânge aripile de fiecare dată când ea vrea să spună ceva, să ceară ceva, când va crește nu va mai avea aripi ca să zboare.

E greu, incredibil de greu și nu îmi iese de fiecare dată. Dar vreau să cresc un copil sigur pe el, nu ascultător. Și tocmai pentru că e incredibil de greu, avem nevoie de ajutor, de puțin PARENTIME, adică timp în care să te întâlnești cu părinți ca tine, cu frici, temeri și nereușite și să primești răspunsuri de la specialiști.

Ma bucur să vă anunț că sunt AMBASADOR al evenimentului organizat de @Parenting Academy împreună cu Otilia Mantelers care îl aduce în România pe Larry J. Cohen.

Dr. Lawrence J. Cohen este unul din cei mai îndrăgiți specialiști în jocul terapeutic, fiind primul psiholog din lume care l-a făcut accesibil părinților. De asemenea, este co-autor al multor cărți despre prieteniile copiilor, despre bullying si hârjoană. Susține conferințe în întreaga lume, vorbindu-le atat părinților si psihologilor, cat si cadrelor didactice din școli.

Conferința va avea loc pe 16 Martie 2019, intre 10-18:00, la Hotel Sheraton în București, mai multe detalii AICI. Conferința va fi disponibilă si online, ceea ce e minunat, dar dacă reușiți să veniți, să nu ezitați. Atmosfera de la astfel de evenimente este WOW, poti pune întrebări si simți cum si alți părinți caută soluții ca și tine. Vezi de la prima mână cum viitorul copiilor noștri începe să arate mai bine. Prețul nu e chiar mic, dar în această perioadă au o reducere pe site, prețul în sală este de 350 ron redus de la 465ron, iar pentru vizionarea online prețul acum este de 229ron redus de la 320 ron. Black Friday sau ce?În loc să dati o grămadă de bani pe dulciuri, de Crăciunul acesta puteți mai bine să investiți în educația pe care o oferiți celor mici. Economisiți și banii de dentist, vă spun.

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: