Cu punga de chipsuri și telefonul pe YouTube. La spectacol de balet.

Se apropie weekendul și cum vremea asta nu e chiar prietenoasa sunt convinsa ca multi dintre dumneavoastră sunteți pe la tot felul de spectacole și evenimente pentru copii.
Noi am fost duminica trecuta la Opera Comica pentru copii la „Print și Cerșetor” – spectacol de balet. Am fost o gașcă mare, colegele Sofiei de la balet (am scris aici mai multe despre asta). Întâi sa va spun ce reguli avem noi când mergem la Opera, balet, teatru & co pentru ca eu cred ca e important sa ii învățăm încă de mici sa respecte tot ce tine de arta și în principiu de munca altora. Dar apoi o sa va spun și ce ar putea sa facă sălile și organizatorii pentru ca lucrurile sa se desfășoare mai armonios.

Nu mâncăm în timpul spectacolului.

Asta e o regula de bun simt nu doar pentru copii, ci și pentru adulți. Îmi e greu sa cred ca cineva nu se poate abține preț de 50 de minute. Oamenii de pe scena au emoții cu siguranță, nu e plăcut sa auzi crantz crantz sau altele. Dar mai presus de orice e respectul despre care vorbeam mai sus. Respect care se învață încă de când copiii sunt mici.

Nu deschidem telefoane, nu deranjam pe cei din jur.

Eu am un copil super activ, care la 6 ani nu reușește mereu sa stea potolit mai ales dacă spectacolul pe care îl vede nu e chiar ceva foarte interesant pentru ea. Dar de asta sunt eu acolo, sa ii reamintesc ori de câte ori e nevoie ca nu putem sa ne ridicam în picioare, sa vorbim tare sau sa chicotim cu colega de lângă noi. Mereu ii spun ca dacă nu ii place sau dacă s-a plictisit putem sa ieșim. Mi se pare o varianta mai buna decât sa stam pana la sfârșit în tensiune. Și mult mai buna decât sa dam drumul la telefoane pe YouTube, pentru ca am văzut și asta.

Ne îmbrăcăm potrivit.

Aici poate credeți ca sunt exagerata, dar la balet, teatru, nu mergem niciodată în blugi, în adidași. Nici în rochie de seara, dar ținuta trebuie sa fie puțin mai speciala. Sofiei mereu i-a plăcut treaba asta, da o importanta aparte evenimentului în sine și facem asta în primul rand pentru noi. Dacă tot pleci de acasă ca să vezi o piesa, macar sa intri în atmosfera speciala. Dar am zis, asta e ceva ce noi facem.

Acum sa vorbim puțin despre tabăra cealaltă, a organizatorilor.

Recomandarea de vârstă.

La spectacolul de duminică trecuta, îl dau drept exemplu pentru ca este cel mai recent, recomandarea de vârstă era de la 3 ani. Mi-e greu sa îmi imaginez ca un copil de 3 ani, 4 ani, ar fi putut nu doar sa reziste pana la sfârșit dar sa și înțeleagă ceva. As fi curioasa sa aflu în funcție de ce anume se fac aceste recomandari, nu as vrea sa cred ca doar pentru a creste vânzarea biletelor.

Tonomatele

Aproape în orice sala de spectacole exista tonomate la intrare sau în hol. Acum eu asa știu, ca la spectacole nu se mănâncă, dar atunci pentru ce punem acolo tonomate cu chipsuri, sucuri și alte minuni? Nu folosesc nimănui. Nici părinților care trebuie sa explice copiilor de ce nu e voie deși ele sunt chiar în hol, nici copiilor care cască ochii pofticioși, nici organizatorilor care ar avea o sala plina de firmituri la sfârșit, nici actorilor care joaca pe scena. Poate doar celor care fac bani de pe urma lor.

Am spus mai sus regulile noastre, dar trebuie totuși ca toată lumea implicata sa înțeleagă ca pana la urma este un spectacol pentru și cu copii în sala, deci și așteptările trebuie sa fie pe masura. Dacă mergem la Ateneu atunci putem sa ne așteptăm să avem o sala liniștită, fără zumzet. Dar la un spectacol pentru copii, forfota este acolo. Și voia bună, ca doar de aia am plecat de acasă, nu?

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: