Veste importanta pentru copiii nostri!

Astazi voiam sa avem un articol lejer, despre sarbatori, dar trebuie neaparat sa va dau vestea cea buna care trebuia sa ajunga la TOTI parintii din Romania. Luni seara, pe 3 decembrie, Senatul a votat, în unanimitate, modificarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, care va defini, preveni şi interzice violența psihologică, adică bullying-ul, în spațiile destinate educației, precum şcolile şi grădiniţele.

 

Ei, uite ca nu toate se intampla „noaptea ca hotii”, se pare ca exista si lucruri minunate la noi, lucruri pe care ar trebui sa le strigam in gura mare. Ma simt tare onorata sa stiu ca ii cunosc la prima mana pe oamenii care au facut dintr-un vis, dintr-o idee ce parea aproape imposibila in tara noastra, modificarea unei LEGI in favoarea cetatenilor cei mai importanti, copiii (ca altfel stim cu totii cat de usor e). Nu stiu daca stiti, dar ca sa poti face asta e nevoie de enorm de multa munca, de implicare, de curaj in primul rand. Nadia Tataru, fondator Itsy Bitsy si Asociatia Parintilor Isteti, draga mea Monica Popescu care face rotile sa se invarta acolo cu o energie care parca e fara de sfarsit si multi alti oameni care au pus umar de la umar pentru ca ai nostri copii sa poata fi aparati de lege. Sa nu mai poata nimeni sa spuna eh, mofturi.

Nu sunt deloc mofturi, eu am fost un copil care a trecut in copilarie prin multe forme de bullying (am scris despre asta aici). Organizatia Salvați Copiii a realizat un studiu ”Bullying-ul în rândul copiilor. Studiu sociologic la nivel național” a scos în evidență o serie de date îngrijorătoare:

 • 1 din 4 copii era umilit în mod repetat la școală, în fața colegilor;
 • 1 din 5 copii umilea în mod repetat un alt copil la școală;
 • în mod repetat, în școală, 3 din 10 copii erau excluși din grupul de colegi;
 • 1 din 6 copii era bătut în mod repetat;
 • 7 din 10 copii au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar.

 

 

Acum sa vedem ce scrie la lege, si va rog sa va notati, sa salvati undeva informatia, sa o spuneti profesorilor si invatatorilor, prietenilor, tuturor, nu se stie cand veti avea nevoie de ea:

 

Legea Educaţiei, modificată ieri în Parlament defineşte ca violenţa psihologică-bullyingul, care este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale si/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, în mod constant şi repetat, care implică un dezechilibru de putere, care are drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială, sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale. În modificarea legii educației este prevazută şi posibilitatea ca cei implicați în acțiuni de bullying, atât agresorii, cât și victimele, să beneficieze de asistență și evaluare psihologică.

 

Acum cateva saptamani am participat la conferinta „ Scoli fara bullying” si de atunci port cu mine in geanta materialele pentru a scrie un articol detaliat. N-am reusit niciodata, parca asteptam ceva, nu stiu ce. Asta era, solutia. Acum nu doar trebuie sa stim ce este bullying-ul apoi sa dam din coate, avem paragraf de lege carespune clar ca bullying-ul exista, nu este de neglijat si singur metoda prin care putem scadea rata de bullying in scoli este EDUCATIA.

Felicitarile astazi merg fara discutie catre Asociatia Parintilor Isteti si Itsy Bitsy Fm care, apropo, astazi implineste 13 ani! Asta da cadou, jos palaria!

 

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: