Cum economisim cel mai bine? Bugetul familiei

Subiectul banilor e pe cât de controversat, pe atât de cautat. Zilnic aud și văd în jurul meu oameni de toate felurile care se întreabă oare de ce e viața așa scumpă și de ce oricâti bani am face tot nu e suficient?

În ultima vreme am avut cheltuieli foarte mari și oarecum neprevazute. Am cumpărat o casă nouă pe care acum o renovăm după gustul nostru, copiii cresc iar asta înseamnă că și costurile cresc procentual parcă😂. Dar chiar și așa, de la începutul anului și până acum am reușit să cheltui mai puțin cu 30% decât în alte luni. Asta fără să renunț la sport, la mici plăceri la cadouri pentru cei dragi. Teoretic n-am renunțat la nimic, dar practic la tot ce nu conta cu adevărat. Să vă spun cum am făcut.

În primul rând am scris în fiecare zi toți banii care intrau și ieșeau din casă. Noi avem o afacere cu bijuterii (mai multe v-am povestit aici), așa că veniturile noastre sunt fluctuante. Sunt zile în care vin mai mulți bani, alte zile mai puțini sau deloc.

Când spun toți banii, mă refer chiar la toți. Apă, parcarea, o cafea de la un aparat, fiecare leu scris și notat. Fac asta seara după ce adorm copiii, ca să fiu sigură că nu uit nimic. Știți care sunt lucrurile pe care cheltuim cel mai mult? Alea mici, mici, mici. O cafea, un suc din benzinărie, băiatul de la pompa sau mai știu eu ce.

Nu sunt nici cel mai sărac om, nici milionară. Dar mi se pare că munca noastră înseamnă mai mult decât un covrig și o cafea. Calculați așa:

O cafea e între 2lei-5lei, chiar peste 10 în cafenele.
Să zicem că în weekend bem acasă, deci 5 zile/săptămână.
Adică între 40-100lei pe luna. Sau chiar peste 200.
Adică manichiura, pedichiura, 2-3 cărți, un ruj, o bluza, buget de vacanta sau ce vreți voi

Să luam alt exemplu.

Un frigider veșnic gol sau aproape, cumpărături în grabă seara.
Un frigider plin de două ori pe lună, fix cu aceleași produse.
Cel din urmă este cu 15-20% mai ieftin indiferent de produsele pe care le cumpărați.

Vă explic și de ce. Când cumpărați câte puțin, pentru o zi, două, cumpărați din apropierea casei, la preturi mult mai mari, cum e și normal. În schimb, dacă pleci o dată la doua săptămâni, cu lista clară, într-un lanț mare de hipermarket sau angro, diferența e mare în timp. Și neapărat cu lista. Eu sunt omul ofertelor și mereu mai cumpăr câte ceva ce chiar nu îmi trebuie doar pentru că văd mare scris cu roșu. În schimb dacă am lista nu îmi scot capul din ea.

Și orice s-ar întâmpla nu plecați la cumpărături înfometați. Asta e regula de aur dacă vreți. 

Un alt lucru care ne ajuta mult este să scriem pe hârtie toate cheltuielile fixe. Întreținere, curent, gaze, chirii, rate, școli, grădinițe, cursuri, benzina, abonamente sau ce mai aveți voi. Dacă aveți niște sume lunare fixe o să vă fie și mai ușor. După ce calculați toate plățile de făcut, vedeți exact care sunt sumele care vă rămân pentru altceva.

Orice ați face, cheia succesului este să știți precis cât cheltuiți, cât plătiți și cât câștigați. Pe hârtie, că idea noastră despre ce avem e un pic altfel decât am crede.

Și folosiți pungi de bumbac. Asta mai mult pentru că e cazul să învățăm și să protejam mediul, nu doar buzunarul.

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: