Avem GRIPA?! Ce e de făcut?

Cred ca și la voi grupurile de părinți de pe whats app de la scoala sau grădiniță s-au înroșit pe subiectul asta, gripa e oficial instalat în sufletul părinților. Se fac tot felul de recomandări între mame, medicii au agenda plina de părinți care trimit sms-uri întrebând când și dacă sa facă testul de gripa, cum sa se protejeze, dacă trebuie sa își mai ducă copiii sau nu în colectivitate. 

Am strâns la un loc câteva informații esențiale, gripa este periculoasa, nu este un subiect despre care sa ne amuzam, dar nu e cazul sa intrăm în panica. 

Mulți oameni observ ca nu știu ce este gripa de fapt, va spun asta pentru ca avem în familie un medic pediatru care și-a tot răcit gura explicând părinților ca tratamentul este unul singur. Dar sa o luam cu începutul. 

Ce este gripa? 

Gripa este o boala infecțioasă cauzata de virusul influenta, așadar o boala virala. Și după cum sper ca deja știți, nimic viral nu se tratează cu antibiotice.  

Antibioticele NU se dau în viroze, NU se dau preventiv și NU se dau fără recomandarea unui medic de specialitate! 

Când se face testul de gripa? 

Spitalele și clinicile private sunt plineee de părinți veniți cu cei mici sa ii testeze pentru gripa. Ba chiar am auzit ca se și cumpăra în test ce poate fi făcut acasă din farmacii. Nu știu cât de util este, dar îmi e clar ca mersul în spital cu un copil asimptomatic, într-un mediu plin de viruși și microbi nu face altceva decât sa sporească șansele ca cel mic sa facă gripa. 

Mergeți la medicul pediatru DOAR dacă copilul prezintă semne de gripa sau raceala:

Febra/frisoane

Tuse

Dureri în gat

Nas infundat

Dureri de gat

Dureri musculare 

Dureri de cap

Vărsături (în special la copii). 

Nu este obligatoriu ca toată lumea sa aibă aceleași simptome, dar aceste sunt cele mai frecvente. 

Testul gripal ar trebui făcut doar după un consult și la recomandarea medicului și doar după apariția simptomelor pentru a confirma suspiciunile și a oferi tratament corespunzător. Altfel, este irelevant. Testul de gripa nu este o alarma care te anunță dacă cel mic a luat sau nu virusul. 

O alta nebunie este vaccinarea în perioada asta. Nu zic ca e bine sau rău, doar vreau sa știți ca vaccinul se face doar după un consult medical, doar pentru pacienții perfect sănătoși iar efectul se instalează abia la 2 săptămâni după vaccinare. Asa ca nu va așteptați la un elixir magic. Perioada de incubație a virusului este de 1-4 zile, iar un purtător este contagios chiar și 5-7 zile de la debutul simptomelor. 

Ca masuri de protecție recomandate sunt cele clasice, de bun simt în orice perioada, nu doar în pericol de gripa. Strănutat în batista sau în brat (NU în palma), masca de protecție este utila doar dacă este schimbata la 3h și doar dacă este aruncata imediat într-un mediu sigur și evident sa va spălați pe mâini cat mai des. Este foarte greu sa protejam copiii, ideal ar fi sa ii ținem într un balon, la locc sigur și călduț pana când dispar toate relele de pe lume. Dar asa ceva e imposibil. 

Știu ca toate site urile de știri oferă tot felul de cifre cu privire la situația din țară, dar datele corecte și reale despre gripa dar și despre corona le găsiți pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publica, www.cnscbt.ro

Exista deja panica, dar nu de asta avem nevoie. E nevoie de părinți informați care sa ia decizii în cunoștință de cauza.

Sa fiți bine♥️.

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: