Ăsta mic nu vrea sa meargă. Cum îl ajut?

Premergator vs antemergator

Discutia aste e tare dezbatuta printre mame si vad de multe ori ca raspunsurile nu prea sunt argumentate cu date reale. Asa ca am zis sa fac o lista clara cu pro si contra acestor doua aparate care sunt menite sa ajute mama sau copilul. Spun “sau” pentru ca asa cum veti vedea, ceea ce ne ajuta pe noi, nu ii ajuta si pe ei neaparat. Si va rog mult, daca credeti ca “X a folosit si n-a patit nimic”, sa stiti ca X reprezinta un procent mic din bula dumneavoastra. La nivel global, X chiar poate sa pateasca ceva. Stiti ce spun eu:

Daca exista o sansa cat de mica ca ceva sa ii faca mai mult rau decat bine, prefer sa nu risc.

Premergatorul>

-cea mai raspindita frica a mamelor este luxatia de sold, care inca nu este dovedita ca fiind o urmare clara a folosirii premergatorului, dar asa cum veti vedea mea jos exista pericole mult mai mari (daca un pericol ar putea fi clasificat asa).

-achizitia mersului la un copil care foloseste premergator se face mai tarziu cu cel putin 2-3 saptamani. Copiii invata mersul prin mimetism, dar cum sa faci asta cand nu iti vei propriile picioare?Ddar intarzierea motorie nu este singura care apare:

-premergatorul intarzie dezvoltarea cognitiva pentru ca prin ajutorul lui copilul “arde” niste etape normale: tararea, rostogolirea, ridicarea pe marginea patului, goana si provocarea de a ajunge cat mai aproape de o jucarie. Toate acestea fac ca cel mic sa depuna efort nu doar fizic, ci si psihic. Oare cum as putea sa fac sa ajung mai repede la mami?

-copiii care folosesc premergatorul se deplaseaza fara sa isi mentina greutatea. Astfel sistemul lor nervos este privat de inofrmatii senzoriale iar copilul pierde notiunea temporalo-spatiala a propriului corp. Cu alte cuvinte, premergatorul il poarta prin viata fara ca cel mic sa fie constient de lumea de sub picioarele lui sau de porpriul corp.

-desi ati crede ca premergatorul va tine copilul in siguranta, aflati ca nu e chiar asa. Statisticile spun ca exista un risc crescut catre accidentare pentru ca bebelusul are acces mai usor la obiecte interzise si merge cu o viteza mai mare pe care nu o poate controla.

-Singurul argument pro pe care l-am descoperit a fost faptul ca mamele sunt mai libere cand bebelusul se plimba singur de colo-colo.

 

Antemergatorul>

Pe acesta l-am folosit si noi. Sofia a fost un copil care a mers foarte devreme, pe la 10 luni. Mergea dar se clatina ca un betivan asa ca spatele meu era praf. Plus ca isi dorea sa mearga fara ajutor, asa ca auzeam destul de des: “ nuuuu, toti puoate (nuu, Sofi poate!)”. Asa ca am folosit un antemergator pe care l-am cumparat nu mai stiu de unde, dar sigur le gasiti peste tot acum.

-creste increderea in sine a copilului. Fara el Sofia probabil ca ar fi cazut mai mult decat ar fi mers, asa ca la protestele ei de independenta timpurie anemergatorul a fost solutia perfecta.

-creste puterea fizica, copiii sunt nevoiti sa isi sustina si controleze singuri tot corpul plus antemergatorul pe care îl împing

-nu exista intarzieri cognitive sau motorii, copiii invata mersul corect prin mimetism.

-singurul dezavantaj este ca trebuie sa fii acolo, prezenta. Dar oare chiar e un dezavantaj?

 

Si, cel mai sigur lucru cand vine vorba de mers este…

RABDAREA

Stiu ca abia asteptam primul pas, verificam grafice si statistici sa vedem pe unde ne aflam, mai ales la primul copil. Pe Noah l-am lasat de mic sa se cam descurce. Nu saream la primul gangurit si nici nu m-am grabit sa il asez in fund. Nu neaparat ca nu am vrut, ci mai degraba ca n-am putut. Viata cu doi copii e clar o provocare. Asa ca domnisorul meu s-a tarat, s-a rostogolit si a plecat in picioare cand a vrut el. Nu l-am tinut nicidata de mana ca sa mearga, doar de drag.

Voi alegeți ce este mai bine, dar sa o faceți în cunoștință de cauza. La mulți pași mici vă doresc.

Dacă ți-am adus un zâmbet pe buze, o emoție în suflet sau o informație valoroasă, te rog să îmi dai de veste. Pagina de FB este aici: Amina Tomescu-BLOG

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: