Copiii tăi de ce nu plâng în magazine?

Ei, ca sa raspund la intrebarea aceasta ar trebui sa va povestesc mai intai cateva reguli pe care le avem noi in casa. Jucariile se cumpara cu ocazii speciale, se primesc sau se muncesc. Cum adica se muncesc? Exploatam copiii?

Nu, nici gand, dar pusculita Sofiei este mereu plina pentru ca ea chiar strange bani cinstiti. Isi ajuta bunica sau merge cu Lucian la atelier unde “lucreaza” si ea. Nu ii dam bani pentru a face patul sau pentru a isi pune farfuria in chiuveta, cred ca astea sunt lucruri pe care le faci tu pentru tine, nu pentru ca te plateste altcineva. Stie exact ce poti cumpara cu 10 lei sau cu un milion, stie ca jucariile din benzinarii, de exemplu, se gasesc la un pret mult mai mic online sau in alte magazine. Mi s-a parut mereu important sa stie valoarea banilor, cat de greu sa fac si cat de repede se duc daca nu ai grija de ei.

Multa lume se mira ca atunci cand plecam in vacante, de exemplu, ea pleaca cu bani de buzunar. Asta inseamna ca are intre 20 si 50 de euro (depinde cat de mult stam) ca sa ii cheltuie pe ce doreste ea. Cand am inceput sa implementam toate cele de mai sus Sofia avea doar 3 ani, dar au functionat perfect. In prima vacanta si-a cheltuit banii in prima zi, in ultima s-a intors cu bani acasa.

Ce vreau eu sa va spun este ca daca cel mic urla in magazine si se da cu fundul de pamant, ar trebui intai sa ne intrebam de ce face asta. Poate ca este inca prea mic si atunci avem munca de lamurire de facut, sau poate ca undeva pe drum noi am cedat de prea multe ori la insistentele lor si atunci ei stiu ca pana la finalul crizei vor obtine ce isi doresc.

Recunosc ca Sofia a fost un copil super intelegator de mica, stia precis ca mergem sa cumparam lapte si oua sau ca am plecat sa cumparam jucarii. Cu Noah simt de pe acum ca voi avea ceva mai mult de povestit, nu neaparat pentru ca nu intelege ci mai degraba pentru ca e foarte insistent atunci cand I se pune pata pe ceva.

Nu va imaginati ca ei n-au incercat sa forteze limitele, ohoo. Dar absolut niciodata nu am cedat si atunci au inteles ca e fara rost. Nu i-am pacalit niciodata spunandu-le ca nu am bani, pur si simplu le-am explicat ca banii pe care ii am sunt pentru altceva.

Cred ca ar trebui sa avem ceva mai multa incredere in ei, pentru binele nostru dar mai ales pentru al lor. Sa vorbim despre bani, despre munca si cum se fac ei, despre ce poti cumpara cu bani si ce nu. Asta nu inseamna ca le dam bani la discretie, Sofia nu a avut niciodata bani la ea pentru scoala sau excursii, iar tot ce doreste sa cumpere cu banii pe care ii are in pusculita trebuie discutat impreuna cu noi inainte.

Stiu ca mai e putin-putin pana la 1 iunie si multi copii asteapta daruri, important e sa avem un echilibru in toate. Singurul lucru pe care noi il cumparam oricand si de oriunde sunt cartile. Acestea nu sunt niciodata suficiente si cred ca sunt cea mai buna investitie daca vreti sa le incadrati la “jucarii”.

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: