Copilul te ascultă pe tine sau tu pe el?

 

Întrebarea asta din titlu nu cred ca are un răspuns corect sau greșit. Dar pot sa va povestesc cum vad eu lucrurile și cum am observat ca funcționează la ai mei copii.

Pentru ca un copil sa te asculte, nu doar sa te audă (mare diferență), e nevoie ca întâi sa îl asculți tu pe el. Ăștia mici nu au altceva la pachet decât un sac de emoții, sac pe care uneori îl varsă mai mult sau mai puțin drăguț. Asta pentru ca nu știu mereu ce sa facă cu ele, cum sa le gestioneze.

Eu am observat ca de absolut fiecare data, ma repet, de fiecare data, în spatele unor urlete, tantrumuri sau vorbe aruncate, e defapt o emoție. Ori gelozie, ori oboseala, ori foame, ori supărare, ori neputință, ori lipsa de atenție. Ceva era. Uneori am aflat atunci după un plâns bun și o îmbrățișare, alte ori am scos la iveala „monstrul” după câteva zile, chiar săptămâni.

Dar n-am renunțat niciodată sa caut, mai subtil, mai direct. Și știu ca e incredibil de greu. Ce Dumnezeu, sa fim sincere, când copilul tipa sau se comporta „nepotrivit” tot ce ne dorim mai tare e sa se oprească. Ei sa se oprească, dar noi când suntem nervoase sau supărate le spunem bărbaților sa ne lase sa ne descarcam.

Dar știti de ce se întâmplă asta? Pentru ca v-am mai spus eu, copiii sunt oglinda noastră. Noi ȘTIM ca ceva acolo nu e bine, noi auzim plânsul ala altfel în subconștient. Auzim defapt neputință noastră de a rezolva ceva, și dor mamele trebuie sa rezolve orice, auzim ochii din jur care ne privesc de parca ai lor copii în viata lor n-au avut nervi, uneori ne auzim chiar și pe noi când eram mici. Fiecare aude după cum simte.

Important e sa dam sunetele la o parte și sa auzim copilul. Nevoia lui. Și sa avem încredere ca indiferent de cât de nervoși sunt, acasă e locul în care întotdeauna vor fi ascultați.

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: