Creșa daneză și cele mai frecvente întrebări

Acum doua ani, cred, am scris pentru prima oara despre creșă daneza, era un articol interviu luat unei mame care pe vremea aia avea copilul înscris acolo iar eu doar visam sa reușesc sa îl înscriu pe Noah. Pana în ziua de azi, articolele despre creșă sunt printre cele mai citite. Primesc mail uri în care părinții ma întreabă cum sa facă cu înscrierile, cum e defapt acolo, cineva m-a întrebat chiar dacă am fost plătită sa scriu despre ei sau chiar asa de fain e defapt. Ca idee, nu scrie despre nimic ce nu testez sau care sa nu îmi placa, cei care ma citesc de ceva timp știu (sau sper ca știu) ca nu scriu de dragul de a scrie. Pe principiul credibilitatea mea costa mai mult decât orice. 

 

Introducere fiind spusa am făcut mai jos o lista cu cele mai frecvente întrebări primite pana acum, dacă va trec și altele prin minte, răspund cu drag. 

 

Ce ai făcut ca să înscrii copilul acolo? 

L-a Sofia nu am mai prins loc, am aflat destul de târziu despre creșă dar am știut ca listele de așteptare sunt lungi. La Noah nu am mai pierdut timpul și l-am înscris în ziua în care i-a ieșit certificatul de naștere, în ianuarie 2017. A prins loc din septembrie 2018 când avea 1 an și 9 luni. Am fost sunata de cei de la creșă prin mai-iunie iar în august am fost la o întâlnire în care ne-au povestit cum se desfășoară lucrurile în creșă. 

 

Cum se fac înscrierile? 

Înscrierile se fac lângă sediul cresei, în incinta direcției sociale sector 1, lângă Arcul de Triumf. Aveți nevoie de buletine, certificat de naștere al copilului și o cerere tip de la ei. Din câte știu creșă nu tine cont de sectorul în care locuiți, dar s-ar putea sa vorbesc prostii, cel mai bine e sa întrebați înainte. 

 

Au program prelungit? 

Creșă are doar program prelungit, dar în perioada de acomodare e ok sa îl luați la prânz dacă asta va doriți. Eu l-am luat la prânz aproape o luna, încă nu puteam eu sa ma despart de el la somnul de prânz, sunt convinsa ca Noah ar fi fost ok și mai devreme. 

 

Cum se face acomodarea la creșă? 

Educatoarele sunt foarte blânde, acomodarea se face în ritmul fiecărui copil, nu va da nimeni afara pe ușa dacă copilul plânge, nu va grăbește nimeni. Dar sa ne înțelegem cum e cu acomodarea asta, scopul e sa se acomodeze copilul, nu părintele. Adică dacă el e bine și noi tot vrem sa stam scai acolo s-ar putea sa va explice ca ii faceți un deserviciu copilului. Va zic din șosetele unei mame care nu se lăsa dusa deși copilul era super Happy. 

 

Ce mănâncă copiii? 

Mâncare mi se pare echilibrata, nu exagerata. Se gătește acolo, au bucatareasa lor, deci nu firma de catering, au doua mese și doua gustări. Am sa va las o poza și cu meniul de săptămâna asta ca să va faceți o idee. 

 

Ce activități au? 

Multe și mărunte. De la modelaje în coca și plastilina, pana la tăvălit în noroi. Cântece, povesti, într-o zi ii așteaptă cu luminițe și corturi, în alta zi li se canta la chitara la micul dejun, în alta zi povestesc despre membrii familiei, etc. Nu știu sa va spun pas cu pas cum se desfășoară o zi, dar va spun ca evoluția copiilor se vede de la o săptămână la alta. 

 

Petrec timp afara? 

Absolut în fiecare zi, indiferent de vreme. Exceptând zilele de caniculă sau furtuni, copiii ies și dacă ploua, și dacă ninge. Obligația noastră e sa le asiguram echipament corespunzător. Ne-au zis ca nu exista vreme necorespunzătoare, ci doar copii îmbrăcați necorespunzător. 

 

Cât costa? 

Este o creșă de stat, asa ca unde la 14,15 lei/zi/copil. 

 

Serbările 

Nu exista. Sunt doar întâlniri în care stam toți și cantam împreună, vara se face un grătar în curte, etc. O întâlnire de care ne bucuram cu toții, nu ceva forțat. 

 

Educatorii.

Ficare grupa are 2 educatori și o îngrijitoare, sunt 10-12 copii în fiecare grupa, 3 grupe în toată creșă. Ușile stau deschise, copiii pot merge la oricare clasa dacă vor, și absolut tot personalul de la creșă interacționează cu ei. De la tataie care este paznicul pana la directoare care petrece timp cu ei. 

 

Ședințe cu părinții. 

Nu exista nici asta. De doua ori pe an exista în schimb întâlniri 1 la 1 cu educatorii și părinții în care povestim despre evoluția copilului, despre puncte tare și puncte unde mai trebuie sa lucram. 

Până acum eu nu am aflat de nici un alt loc la noi în țară unde sa ai parte de lucruri asa frumoase și normale de altfel fără sa îți vinzi un rinichi ca să ții copilul la creșă. Dacă e aproape de voi va recomand sa incercati măcar, eu sigur le voi fi mereu recunoscătoare doamnelor de aici pentru grija pe care au avut-o pentru Noah.

 

 

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 thought on “Creșa daneză și cele mai frecvente întrebări

  1. Buna ziua. Mai exista un astfel de loc, este vorba de creșă Vrancei care are exact același stil, doar că sunt foarte multi copii. Ședințele se fac doar cu educatorii individual, la sfârșitul anului am fost claie peste grămadă cu copiii și am primit un cd cu poze făcute ca un filmuleț cu momente din timpul zilei, stau afara indiferent de vreme, sunt tratați cu respect și cu empatie. Am înțeles că s-a mai deschis inca una la pod Băneasa Sf Nicolae la fel ca cea de la Rodaciei și Vrancei, toate având personal educat și școlit in cadrul unui proiect romano-danez. Tb viza de flotant pt a putea fi acceptat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: