Programul copiilor de azi a ajuns prea încărcat. Cum arata programul Sofiei și cum ne distram noi acasă.

Când eram puștoaică simțeam ca o iau razna dacă nu aveam nimic de făcut. Trebuia ori sa ies în oraș, ori sa am un film de văzut ori ceva. Când am devenit mama pentru prima data am creat o rutina aproape stricta dar care îmi aducea liniște și mie și Sofiei. 

 

La al doilea copil recunosc ca am fost ceva mai relaxata, nu neapărat pentru ca as fi vrut ci pentru ca o rutina e mai greu de ținut când exista doi copii cu nevoi diferite. 

 

Acum am copilași măricei și am găsit liniștea. Liniștea și plăcerea de a lăsa timpul sa curgă într-o zi de sâmbătă fără sa avem programul stabilit cumva. Sa știu ca e ok sa ne plictisim la grămadă, sa mai facem un ceai cald și sa ne aruncam între perne, sa jucam un joc, sa ne alergam prin casa. 

Am strâns firimiturile cu excavatorul…

Vad tot mai mulți părinți care încarcă programul copiilor 24h din 24h aproape. Balet, înot, karate, meditații, cel puțin doua limbi străine, etc. Scoala 4-5h, afterschool pana la 17 în cazurile fericite, apoi opționale și somn. Cred ca e nevoia tot mai mare de a scoate din ei oameni de succes, parca e prea puțin sa știe doar un lucru sau doua, dacă alții vor fi mai pregătiți la interviuri? 

Să vă spun ceva. Copiii au nevoie de joaca, prieteni și plictiseala. Atat. În toate aceste trei contexte se dezvolta enooorm de mult și astfel de copii sunt mult mai inteligenți emoțional. Iar oamenii de succes asta au în plus, sunt bine cu ei, siguri pe ei. Sofia face doar balet de 3 ani deja și recent a început șahul. Ambele le face pentru ca și-a dorit ea și le va face cât timp va avea placere. Singurul program pe care îl are este de somn (la ora 20 sunt în pat amândoi), de masă și temele pe care le face imediat după masa de prânz când încă nu este atât de obosita. 

 

Ne-am jucat asta și Păcălici. M-a bătut pe bune de 5-6 ori pana când am cedat😂

În rest se joaca, inventează, bricoleaza, se uita și la desene, face ce vrea ea. Uneori ma cheamă și pe mine, alteori știe ca am de lucru și de cele mai multe ori își găsește de joaca prin jurul meu. Sigur cred ca exista și studii ceva pe subiectul asta, dar cred ca un argument mai bun ar fi sa va invit sa va amintiți cum ați copilărit voi. Cu N opționale și variante sau pe maidan? Unde ați făcut cele mai frumoase amintiri? 

Răspunsul e la voi și în liniștea copiilor voștri când desenează sau îmbracă păpuși. Lăsați copiii sa se plictisească, sa se bucure de casa și de voi. Nu ii mai trimiteți de dimineața până seara prin te miri ce locuri. 

Copilăria e prima care trece. Aveți grija de ea. 

 

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: