Școala waldorf. Cele mai frecvente întrebări.

M-am gândit de ceva timp sa scriu acest articol, știu ca ati fost foarte interesate de articolul scris despre creșa daneza (and by the way, e în continuare cel mai absoluto minunato loc de pe pământ) asa ca m-am gândit ca în curând încep înscrierile pentru clasa 0 și poate vreți sa aflați și ce înseamnă un sistem alternativ. Noi ne-am luptat cu sistemul tradițional 4 luni, mai mult nu am rezistat, am scris despre asta aici.

Ma bucur și ma simt binecuvântată ca am găsit aceasta scoala, care este una de stat, dar unde exista o mana de oameni care fac magie pentru copii, asa cum știu mai bine. Iar învățătoarea Sofiei este genul de dascăl pe care îl vânăm în zilele noastre. O „specie” pe cale de dispariție. Cel mai fain om, care a știu cum sa construiască o relație tare faina cu copiii.

Ce este sistemul waldorf?

Wikipedia spune asa:
„Pedagogia Waldorf este o formă de învățământ bazată pe metode antroposofice de predare și educare.
Metodica școlilor Waldorf este bazată pe o serie de noțiuni despre dezvoltarea omului în domeniile trupesc, sufletesc și spiritual, ce sunt menite să îi ofere dascălului înțelegere pentru ființa lăuntrică a copilului. Acestea rămân însă numai metode de lucru și nu devin conținuturi propriu-zise de predare. De pildă, se consideră că fiecare copil parcurge o dezvoltare în septenarii (perioade de câte 7 ani) și în funcție de caracteristicile acestora se stabilesc unele aspecte ale desfășurării educației.

Concepția pedagogică a școlilor Waldorf susține că numai printr-o predare corespunzătoare necesităților interioare ale fiecărei vârste se poate ajunge la o dezvoltare a omului în sensul libertății, motiv pentru care a fost numită „educație pentru libertate”. Această denumire nu trebuie totuși greșit înțeleasă, nefiind vorba de un învățământ ce acordă o libertate deplină copilului, ci de o pregătire în vederea dobândirii unei gândiri independente, odată cu maturitatea.”
Iar eu va spun ca e cea mai faina metoda de predare, dacă exista și un cadru didactic pregătit pe măsură.

Cum se face înscrierea în școală waldorf a Sofiei (Ita Wegman).

Înscrierile se fac ca la orice alta scoala, în baza dosarului de înscriere. Diferența aici este ca exista un interviu cu părinții și copilul, iar sectorul în care locuiți nu este relevant. Odata înscris copilul, se face o fisa individuala unde părinții notează asa: rutina zilnica, punctele tari și punctele slabe, așteptările părinților de la scoala. Toate acestea pentru ca învățătorul sa aibă o mai buna imagine a elevului și a familiei ca un întreg.

Cum arata orele în sistemul waldorf?

Fantastic de fain, dacă ma întrebați pe mine. Programul începe la 8:30 și se încheie la 13:20 pentru cei de clasa 1. În sistemul waldorf se învață pe module, asta înseamnă că de la o săptămână la alta modulul se schimba între materiile principale matematica, romana, germana. Ce este un modul? Înseamnă că timp de o săptămână, accentul se pune pe materia respectiva, adică numărul de ore creste. Idea principala este de a te focusa timp de o săptămână pe un singur lucru, iar restul materiilor au rolul de a repeta informația învățată în timpul modului anterior. Practic nu înveți lucruri noi la 3 materii în același timp, le iei pe rand iar informația are astfel timp sa se fixeze. Au ore variate, fac flaut și cos la gherghef, acum am auzit ca vor începe și sa croseteze chiar. Nu folosesc stilou pana în clasa a 3-a, scriu în continuare cu creioane cerate speciale sau creioane colorate groase. Toate acestea pentru a pregăti musculatura mâinii. Evident ca acest lucru se poate obține și dacă ii punem sa scrie pagini întregi, dar unde e graba?

Sunt școlile waldorf acreditate?

Da. Cel puțin scoala Sofiei, care este una de stat, este acreditata.

Un copil din școală waldorf este mai slab pregătit?

NU. Este un mit care trebuie demontat. Copiii merg după programa ministerului, deci învață exact aceleași lucruri ca orice alt copil. Diferența la waldorf este ca se învață asa cum spuneam mai sus, pe module. Asta înseamnă că e foarte posibil ca atunci când pui un copil de la waldorf fața în fata cu alt copil din sistemul traditional sa existe diferențe.

Ce fel de examene dau copiii din waldorf?

La fel ca toată lumea. Capacitatea și bac-ul se dau la fel ca în orice alta scoala.

Poți sa faci transferul din sistem tradițional în waldorf sau invers?

Noi ne-am mutat în waldorf după un semestru de tradițional. Deci se poate. Exact cum spuneam și mai sus, e posibil sa existe diferențe pe măsură ce informația e tot mai multa. Dar la sfârșit de ciclu primar / gimnazial copiii sunt la același nivel deci transferul se poate face fără probleme.

Scoala waldorf este destinata copiilor cu probleme de dezvoltare?

Nu. Dar! Sistemul waldorf fiind atât de fain construit, unde valorile umane sunt foarte importante, mulți părinți care au copii cu diferite probleme aleg sa opteze pentru waldorf. Pentru ca aici copiii sunt acceptați și tratați la fel indiferent de cum arata, de unde vin, cine sunt părinții, cât de înalți sau slabi sunt. Ceea ce suna ca ceva normal, de fapt, nu? Nu este, din păcate. Mai avem mult pana când vom accepta sa ne iubim asa cum suntem, pe noi și pe semenii noștri.

Scoala waldorf este doar cu predare în germana? 

Nu. La scoala Sofiei exista și clase de germana și clase de română. Sofia este la germana, dar asta doar pentru ca ea și-a dorit sa înceapă din nou imprietenirea cu limba după experienta nu asa plăcută de la grădiniță. Dacă doriți sa optați pentru o clasa cu predare în germana sa știți ca nu e necesar ca cel mic sa vorbească limba deja, nici măcar voi. Eu sunt vorbitoare de germana, nivel conversațional, dar asta a contat foarte puțin.

Dacă mai aveți întrebări va rog sa nu ezitați, dacă ele se repeta am sa le adaug aici la articol. Sper sa va fie de folos.

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: