Vreau cu orice preț sa fiu cool! Chiar dacă asta înseamnă să fiu anorexica, bulimică sau depresiva.

Stau în sala de așteptare la medicul copiilor (ai mei pana la urma au avut nevoie de o vizita la medic, nimic grav, suntem optimiști) și fără sa vreau am auzit o poveste care m-a cutremurat. 

O fata de 16 ani, tocmai ieșise de la un consult împreună cu tatăl ei și plânge cu lacrimi de crocodil. Era îmbrăcată fix ca fetele de pe Instagram, se vedea ca era preocupata de felul în care arata, cam ca toate adolescentele. 

Doar ca ce am auzit m-a îngrozit, fata venise la medic adusa de tatăl ei după multe episoade de leșin din cauza înfometarii. O fata frumoasa, cu niște ochi maaari și verzi, mult mai slaba decât mine. 16 ani, un copil. Un copil cu tenul încărcat de fond de ten, de machiaj, de ruj strident. Un tata speriat, care o tinea de mana și care o întreba disperat pe asistenta ce sa facă, el e singurul care o creste și nu mai știe ce sa ii spună. 

Și asta e realitatea din multe case, de fapt. Copii, fete tinere și frumoase, copile naive, care sunt mâncate efectiv de nebunia din online. Eu petrec destul de mult timp pe Instagram, am văzut de toate de când ma uit. Astăzi ma gândeam cât de norocoasa sunt ca pot trece prin filtrul de adult toate inepțiile pe care tot felul de fete le debitează pe internet despre frumusețe, iubire, relații, cariere. Fete de 18,19 ani. 

Fete tinere care au muuulti bani pe mână prin produsele pe care le promovează. Fete care habar n-au încă ce înseamnă viata de fapt, care habar n-au ce înseamnă frumusețea sau iubirea. Habar n-au! Și asta e treaba lor, fix treaba lor. Dar ce vina au toate puștoaicele astea? Cum putem opri caruselul asta de nebuni în care toți se urca și nimeni nu își da seama cât de mult rău pot face? Știu, toată lumea se ascunde un spatele frazei „eu nu sunt exemplu pentru nimeni”. Nu e chiar asa. 

Suicid, anorexie, bulimie, frustrări, lacrimi. Pentru ceee?? Și nu cred ca putem arunca toată vina în cârca părinților. Aici e o vina comuna și vina asta nu e în nici un caz a fetelor. Ce știu ele la 15 ani? 16 ani? Ce știam noi la vârsta aia? Ele doar cred ca știu multe și se poarta în consecință, dar de fapt nu fac decât sa meargă cu valul și sa facă greșeli ce le vor purta pentru restul vieții. 

Eu cred ca nu ii putem proteja de expunerea asta la online la infinit, dar va spun ce fac eu, poate va ajuta:

-Sofia nu folosește aplicațiile de social media NICIODATĂ. Nu a deschis niciodată Instagramul, tik tok, Facebook. Și intenționez sa o țin departe de ele mult și bine. 

-Sofia nu are telefon. Aceasta este o discuție mai lunga despre care v-am povestit deja AICI

-Vorbim foarte mult și foarte deschis despre toate curiozitățile pe care le are. Cel mai recent m-a întrebat despre 5gang (o trupa românească de… muzica, sa zicem). Fredona niște refrene auzite la scoala, fără sa știe ce înseamnă sau cine le canta. I-am explicat ce părere am eu despre versurile lor, ce înseamnă de fapt și ca putem găsi împreună muzica foarte faina pe care sa o fredonam și care sa nu fie de „copii mici”. 

-M-am asigurat ca telefoanele nu sunt permise la scoala, ca cei mici care le au din diferite motive nu le deschid nici în pauze, nici după ore. Nu știu pentru cât timp va mai fi asta suficient, dar pana atunci „câștig” niște timp de a povesti cu ea despre lucrurile acestea.

-Vorbim deja despre pericole. Pe limba ei, pe nivelul ei de înțelegere. De exemplu, e pasionata de make-up, deși eu folosesc farduri foarte rar. I-am cumpărat machiaje, s-a  jucat cu ele. Știe fiecare la ce se folosește iar când am văzut ca interesul scade pentru cosmeticele ei, am citit împreună lista de ingrediente și am cautat împreună informații. Fiecare ce face, ce efecte negative au, i-am arătat imagini cu pielea îmbătrânita timpuriu. A înțeles. 

E foarte important sa ne ținem copiii aproape, sa le „turnam” în cap toate valorile importante pentru noi chiar dacă aveți impresia ca nu se prinde nimic de ei acum. Adolescenta vine. Chiar dacă suntem pregătiți sau nu, ea vine. Și e de preferat sa vina cu o relație de încredere între părinte și copil. 

Sa fiți bine! 

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: