Cum ne-am „schimbat”.

 

As vrea sa încep acest articol cu un disclaimer în care sa va spun ca acestea sunt schimbări pe care noi le-am făcut în primul rand pentru noi și pentru copiii nostri, nu cred ca e ceva ce trebuie neapărat sa faceți și voi. În continuare exista multe alte variante și schimbări de făcut, dar o luam cu pași mici. Nu sunt lucruri pe care le facem non-stop, dar încercăm pe cât posibil sa ne ținem de plan.

Nu toată lumea trebuie sa facă același lucru, ci mai degrabă fiecare ar trebui sa facă ceva. Asta în primul rand pentru ca avem datoria aceasta fata de copiii noștri. Dacă noi avem povesti de la țară, de prin păduri și de la mare, merita și copiii lor sa simtă pământul curat. Nu doar sa lăsăm în urma noastră o groapa de gunoi.

Acestea fiind spuse, hai sa povestim. De foarte mult timp simțeam ca suntem mereu în urma cu lucrurile, aglomerați, preocupați prea mult de detalii decât de esență. Asa ca am început sa gândesc lucruri pe care le putem face ca să ne fie mai bine, ca să fim mai liberi. În special de când ne-am mutat (în curând se face un an) am simțit ca e timpul pentru o schimbare mai mare decât casa.

-Am început sa reciclam gunoiul. Când locuiam în apartament am încercat sa facem asta, dar când ne-am informat mai bine ne-am dat seama ca e fără rost. În primul rand într-un apartament mic e dificil sa reciclezi, pentru ca ai nevoie de spațiu sau de un punct de reciclare foarte aproape. Noi aveam niște pubele chiar în fata blocului dar am văzut de fiecare data cum gunoiul din ele era revărsat în aceiași mașina. Practic degeaba încercai sa îl triezi acasă, mașina de gunoi venea și lua totul o data. De când ne-am mutat la casa am aflat ca în sectorul 1 exista program de reciclare, asa ca sâmbăta, la doua săptămâni, scoatem sticla, plasticul și hârtia.

-am renunțat sa mai folosim paie de plastic de aproape un an. Am doua seturi de paie de sticla pe care le spăl și le refolosim foarte des. Am mereu doua paie în orice ghiozdan sau geanta, le refuzam mereu în oraș pe cele de plastic.

-tot din categoria aceasta face parte și cafeaua. De cele mai multe ori o fac dimineața acasă pentru amândoi și o luam cu noi în căni pentru drum. Dacă nu apuc sa facă asta, mereu avem cle puțin o cana în mașină asa ca dacă ma opresc sa cumpăr rog frumos sa o pună în paharul meu.

-Nu cumpărăm mâncare și nimic altceva pentru casa pana când nu rămânem cu frigiderul gol. Știu, suna ciudat. Dar la acest capitol familia noastră cred ca era în top 3 familii care risipesc mâncarea. Era mereu foarte multa, nimeni nu manca nimic, mereu cumpărăm ceva rapid din oraș și uite asa aruncam kilograme. Acum am descoperit ca un frigider gol ne ajuta sa fim creativi și sa nu mai aruncam. Și doamne, n-am mai mâncat asa bun și divers de mult timp. Aici recunosc ca nu e doar despre sustenabilitate ci și despre sănătatea noastră și despre buget. Toate au fost pe plus de când am luat aceasta decizie.

-sunt într-o faza de no buy de ceva timp, aproape 2 luni deja. Adică nu mai vreau sa cumpăr nimic nou. Nici haine, nici accesorii, nici încălțăminte, nimic, nimic. Trăiam cu impresia constanta ca nu avem destul, ca ne lipsește asta sau asta. Primul pas a fost sa fac o curățenie generala și sa vad ce avem și ce nu, ce purtam și ce nu, ce ne lipsește și ce nu. Și ce credeți? Nu ne lipsește nimic. Doar ca eram atât de aglomerati cu lucruri inutile încât nu le mai vedeam pe cele utile. Nu mi-am pus un deadline pentru asta, nu cred ca m-ar ajuta presiunea, ma simt mult mai bine știind ca pot oricând sa cumpăr orice dar aleg sa nu o fac.

-Nu mai cumpăr pungi de plastic. Am peste tot câte o sacoșă reutilizabile din bumbac, în mașină, în casa, în genți. Am și săculeți pentru legume, fac asta fără excepție de ceva timp încoace. Dacă uit sa ii iau atunci le pun direct în cos și direct în punga de cumpărături.

Acestea sunt lucruri mici, mici. Știu. Dar trebuie sa începem de undeva. Voi de unde ați început? Care sunt pașii mici pe care ii puteți face începând de acum?

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: