Crezi că al tău copil se va droga?

 

„As putea sa fumez iarba cu copilul în casa, n-ar fi nimic diferit, deja nu mai simt nici o diferență.”

Sau

„Am fumat iarba toată sarcina și copilul n-a avut nimic. Ba chiar am născut mai ușor.”

sau

“Drogurile nu imi fac nici un rau. Daca ai stii ce stare misto iti dau, si e dovedit si stiintific ca vindeca boli.”

 

Astea sunt doar doua dintre afirmațiile pe care le-am auzit recent, care m-au speriat și m-au făcut sa realizez cât de ușor e sa aluneci fără sa îți dai seama. Cat de ușor este pentru copiii noștri sa alunece. Din teribilism, din nevoia de atenție, din goluri sufletești neumplute la timp. Pentru ca de un lucru sunt sigura. Dependenta vine dintr-o lipsa. Care și de unde asta doar fiecare individ în parte poate știi. 

Nu scriu acest articol din șosetele unui om lipsit de greșeli și în nici un caz nu îl scriu ca să judec. Avem în familia extinsa un caz de dependenta și știu cât de greu poate fi pentru părinți, pentru frați, dar cel mai greu este pentru cei care se lasă pradă acestui viciu. Ajung singuri. Izolați.

Cei care consuma spun deobicei asa:

  1. Pot sa ma las oricând, da’ nu vreau.

Si

  1. Nu îmi face nici un rău, nu îmi afectează cu nimic sănătatea, e doar pentru relaxare.

Despre punctul 1 nu am ce comenta prea mult, e ca și cum ai vorbi cu un copil de 3 ani care îți spune ca nu poate sa strângă jucăriile ca nu ajunge la ele. Fără sa se miște. Adică el vrea, dar nu poate.

În schimb despre punctul 2 as vrea sa vorbesc astăzi pentru ca sunt câteva lucruri pe care le-am.constatat la cei care consuma frecvent, care au o dependenta:

-au informație corecta putina sau deloc.

-dacă sunt întrebați despre asta devin agresivi sau evita subiectul (oare de ce dacă nu te simți vinovat?)

-nu își recunosc dependenta. 

De ce e important sa avem informatie corecta despre droguri (si despre orice in general)

Mi se pare ca nu poti spune niciodata ca ai luat cea mai buna decizie pentru tine sau pentru cei din jur daca nu esti informat corect. Ori tu, ori cei din jur. Din casa ta, din bula ta, situatia poate parea de multe ori altfel decat este ea in realitate. Nu pentru ca nu ai vrea sa vezi, ci pentru ca n-ai cum singur sa stii ca doar in 2017  271 MILIOANE de oameni cu varsta cuprinsa intre 15-64 de ani au folosit droguri cel putin o data, raportat la numarul populatiei asta inseamna ca 1 din 18 oameni a consumat cel putin o data in viata. Cu 30% mai multi decat in 2009, probabil ca peste cativa ani cresterea va fi si mai mare. 

Ok, o sa spuneti ca vreau doar sa va sperii cu cifrele astea, ca daca ai consumat o singura data nu te numesti drogat, poate doar curios. Asa e, doar ca si cifrele dependentilor sunt la fel de ingrijoratoare, din cei care au in incercat 35 de milioane au cazut in dependenta sau au nevoie de tratament. 35 de milioane de OAMENI. Dintre care 12.6 milioane sunt COPII cu varsta intre 15-16 ani.  Sursa acestor statistici o gasiti AICI.

 

Tipuri de droguri

Nu cred si nici n-am sa cred vreodata ca informatia prea multa e cea care ne strica copiii. Hai sa ne prefacem ca drogurile nu exista sau sa ei au venit cu barza si poate asa nu vor incerca niciodata si vor face sex doar cu sotul/sotia. Absurd. Dar cred ca informatia gresita, venita din surse gresite le poate afecta tare. E important in primul rand pentru voi, parintii lor, sa stii ce tipuri de droguri exista si ce reactii pot avea asupra copilului vostru. 

 

Sedativele – si tranchilizantele includ droguri precum valium sau benzodiazepine. Sunt cele prescrise de medici cel mai adesea pentru efectul lor calmant dar care ar trebui consumate doar asa, la recomandarea medicului.

Opiaceele – (Analgezice narcotice) sunt cele care produc stari de euforie si somnolenta. In aceasta categorie sunt incluse morfina, heroina si methadona.

Stimulentele – droguri care intretin starea de veghe, resc activitatea mentala, dau energie si incredere. In aceasta categoria intra cocaina si amfetaminele.

Halucinogenele – droguri ce produc viziuni si halucinatii. LSD si ciupercile magice sunt cele mai renumite.

Cannabis – sau “iarba” l-am lasat la sfarsit pentru ca este tot mai controversat subiectul acesta mai ales de cand  cu legalizarea. Ce cred ca e prost inteles e ca nu tot ce e legal e si bun. Si tutunul si alcoolul sunt legale. Ambele nu fac nici un rau daca sunt consumate ocazional si cu masura. Dar ambele dau dependenta foarte usor. La fel si iarba. Pe scurt vreau sa va spun doar ca nimic din ce e prea mult, nu e bun. Cele mai intalnite efecte adverse ale cannabisului  sunt infertilitatea si risc crescut pentru boli cardiace.

Dupa cum vedeti, indiferent de drog, chiar daca este el unul mai comun sau nu, mai scump sau mai accesibil, toate dau stari diferite. Asta inseamna ca tu, ca si consumator, te intorci din nou si din nou pentru starea pe care ele ti-o dau si pe care nu o poti lua altfel. Iti pacalesti mintea si creierul cu imagini si senzatii despre viata ta care nu sunt adevarate, iar atunci cand efectul drogului dispare e fix ca in Cenusareasa. Dai ochii cu realitatea care intotdeauna va fi mai agitata, mai gri, mai apasatoare. Desi viata nu e asa. Pentru noi toti care traim cu adevarat, care infruntam si bune si rele, care ne bucuram sincer pentru ca suntem, pentru noi drogurile nu sunt o optiune dar cred ca trebuie sa intelegem ca desi pare ca cel din fata noastra care consuma are viata perfecta, undeva, ceva ii lipseste. 

 

Inițial mi-am dorit sa scriu un singur articol despre tot ce înseamnă droguri, prevenție, tratament, urmări. Dar citind și aflând tot mai multe mi-am dat seama ca informația este prea multa și prea importanta pentru a fi tratata într-un singur articol. Asa ca vor urma articole săptămânale despre cele mai importante aspecte ale acestei „lumi” rupte de bula noastră dar totuși atât de aproape.

 

Și va mai rog ceva, ceva ce nu va rog foarte des, dacă ați ajuns cu lectura pana aici va rog dați informați mai departe cu un share. Știu ca ne plac poveștile frumoase dar e important sa avem și informație corecta și documentata. Va mulțumesc ca aveți grija de voi și de viitorul copiilor voștri.

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: