Când vom putea ieși din izolare în cel mai optimist scenariu posibil.

Pentru noi, cei tineri, scenariul care se întâmplă acum pare aproape de nerecunoscut. Dar pentru bunicii noștri astfel de lucruri s-au mai întâmplat, într-un fel sau altul. Avantajul nostru, al celor care trăim azi, este mult blamata tehnologie. Datorita ei suntem informați în timp real despre tot ce se intampla în toată lumea, știm în orice moment ce fac copiii noștri, părinții, frații, prietenii, toți. Suntem privilegiați. 

Ce ne dărâmă în izolare este de fapt necunoscutul. Cat timp stam în casa? Cine ne va plăti? Ce vom lucra? Când se întorc copiii la scoala? Nimeni nu știe. Speram ca puțin, deși eu personal cred ca anul acesta scoala se va termina online. Vom vedea. În schimb cred ca e foarte interesant de văzut ce s-a întâmplat în lume și cât timp au stat oamenii cu pericolul la usa: 

1918-1919 – Cea mai severă pandemie din istoria recentă, potrivit www.cdc.gov, a fost cauzată de un virus H1N1 cu origine aviară. Numărul deceselor s-a ridicat la peste 50 de milioane, dintre care 675.000 în Statele Unite.

 1968 – O nouă pandemie a fost cauzată de un virus gripal A (H3N2), remarcat pentru prima dată în Statele Unite în septembrie 1968. Numărul estimat de decese a fost de 1 milion în întreaga lume şi aproximativ 100.000 în Statele Unite. 

2009 – Un nou virus gripal, (H1N1)pdm09, a declanşat prima pandemie globală după ultimele patru decenii. Din aprilie 2009 până în aprilie 2010, CDC a estimat 60,8 milioane de cazuri, 274.304 spitalizări şi 12.469 de decese doar în SUA, iar la nivel mondial estimările indicau între 151.700 şi 575.400 de decese

1995-2005 – HIV/SIDA reprezintă un exemplu de pandemie cu cel mai mare număr de decese din istorie. La nivelul anului 2018 s-au înregistrat 1,7 milioane de persoane care au contractat virusul şi 770.000 de decese legate de virus, conform https://www.who.int/.  

Sursa aici 

Am ales pandemiile globale (nu, nu e pleonasm) care s-au întâmplat după 1900. După cum vedeți, nici una nu a durat sub un an și nici una nu a dispărut complet pana acum. Iar numărul acela de victime este mic pentru ca oamenii nu puteau călătorii la fel de mult ca acum. Nu cred ca e cazul sa ne speriem dar cred ca ar trebui sa ne gândim ce vom face pe termen mai lung. 

Asta pentru ca, probabil, dacă România nu va depăși un număr mare și brusc de persoane infectate pana în aprilie la sfârșit, atunci cred ca restricțiile vor fi ușor, ușor ridicate. Nu cred ca vom reveni prea curând la normal, poate niciodată la normalul pe care îl știam acum câteva săptămâni. Se vor scria cărți iar copiii copiilor noștri vor învăța despre asta în cărțile de istorie. Mark Woolhouse, un profesor de boli infecțioase și epidemii de la Universitatea din Edinburgh a declarat pentru BBC ca exista 3 scenarii prin care putem ieși din situația asta:

-sa se facă vaccinul (dar cu siguranță nu va apărea mai devreme de un an) 

-sa se imunizeze natural peste 60% din populația globala, iar asta, din nou, înseamnă timp pentru ca nici un sistem de sănătate nu poate trata concomitent atâția pacienți. 

-sa învățăm sa ne trăim viata asa. Restricțiile sa se ridice pentru perioade scurte, când numărul bolnavilor creste ele sa se aplice din nou. 

Dar CÂT vom sta în izolare depinde doar de CUM avem grija de noi în perioada asta. Asta înseamnă să respectam toate indicațiile autorităților și sa stam informați. Găsiți aici lista site-urilor care oferă info corecte la nivel național și global. 

Știu, mulți credeți ca e manipulare, ca e un virus creat special, lupte între marile puteri, teoria conspirației. Parțial am și eu dubiile mele, dar ce e important acum e ca oamenii mor. Virusul exista. Indiferent cine și de ce a făcut asta, esențial e ca acum avem de a face cu o pandemie. 

Astăzi vorbeam cu Lucian despre cum va fi momentul acela în care ne vor anunță că putem să ne plimbam în voie. Abia aștept. 

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: