Sa faci al doilea copil sau nu? Se poate fără gelozie între frați? 

Ieri citeam articolul scris de prietena mea Alexandra care acum așteaptă cel de-al doilea copilaș în familie și care mi-a amintit de câte gânduri și macinari aveam și eu când eram însărcinată cu Noah.

Eu am știut de când ma știu ca vreau mai mulți copii. Sunt singura la părinți și oricât de fain a fost sa le am pe toate pentru mine, mai fain e sa ai un partener cu care sa te cerți. Iar asta e cea mai mare frica a părinților, va spun, a fost și a mea. 

Pana când am înțeles ca nu ii pot păstra lumea intacta asa cum a fost înainte de a avea un frate, iar asta e în regula. Pentru ca lumea noua în care trăim e muuult mai frumoasa. 

Pana când am înțeles ca între ei va fi veșnic o competiție pentru iubirea mea și a tatălui lor. Iar asta nu se întâmplă pentru ca facem noi ceva greșit, ci pentru ca asa e firesc. Fiecare vrea sa se asigure și reasigure ca el e cel iubit. Felul în care gestionam noi supărarea asta face diferența dintre o casă cu haos și una cu mai puțin haos. Ca deloc nu exista, va asigur. 

Frica celui de-al doilea copil e într-un procent mic legata de noi, cel mai adesea e legata de cum credem noi ca îl va afecta asta pe primul născut. Pentru ca ne simțim datori și responsabil sa ii oferim tot ce e mai bun, iar asta pare o decizie egoista, nu? 

Se vor certa, se vor imbrânci, se vor musca, ciupi, trage de par, mai încolo poate se vor și înjura, cine știe. Dar în același timp se și iubesc cum nimeni nu poate înțelege, poate doar cei care au mai mulți copii sau frați deja. Se iubesc direct proporțional cu numărul de certuri cred. Iar tendința noastră, a mamelor, e sa sărim imediat și sa aplanam situația. Eu am renunțat sa mai fac asta, cred ca trebuie singuri sa își construiască relația iar eu oricum ar fi nu pot sa iau apărarea nimănui, amândoi sunt ai mei și ii iubesc nespus. 

Dacă acum sunteți pe gânduri, dacă nu știți ce sa faceți, va spun sincer ca nimeni nu poate decide în locul vostru. Pentru noi e ideal asa, în formula aceasta. Dar dacă ezitați sa mai faceți un copil doar de teama ca primul născut va fi gelos, ca ii veți schimba viata și tot ce are acum, sa nu va fie teama. Veți schimba toate astea dar va fi extraordinar de fain, cu bune și cu oboseala, dar când ii veți vedea cum au grija unul de altul, cum își fac sa mănânce, cum se acoperă când unul face o prostie, cum complotează și fac echipa, nimic nu e mai frumos. 

Sunt curioasa sa aud povesti de la cele din voi care aveți frați sau surori? Cum a fost în copilărie? 

 

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: