6 lucruri pe care orice părinte ar trebui sa le audă

Suntem izolați. Eram și înainte de nebunia asta, oamenii încep din ce în ce mai tare sa interacționeze deschis unii cu alții, sa lege prietenii, despre vizite de la unul la altul nici nu se mai pune problema dacă nu suntem rude. 

Asta înseamnă că părinții nu mai au multe locuri de unde sa primească confirmări, ajutor, sa schimbe păreri, sa afle lucruri, sa audă idei noi. Asa ca am făcut lista asta cu lucruri pe care le-am auzit eu de la prietenele mele, de la cei din jur, de la voi, și care m-au ajutat mult atunci și sper sa ajungă și la cel putin o mama pe care sa o ajute într-o zi proasta. 

 

Lasă pe mâine ce nu poți face azi. 

Nu exista case strălucind de curățenie și copii fericiți. Sau cel puțin eu încă n-am văzut. Mai ales în primul an, când viata e un haos întreg. Lasă rufele sa se mai strângă, hainele necalcate și gemurile nespălate. Fa o ciorba cu legume congelate într-o zi, mai comanda seara o pizza, nu te urca pe muntele de eco, bio, pio, ca viata nu e asa grozava nici acolo. Nu trebuie sa schimbi copilul de fiecare data când se murdărește, nu trebuie sa ii faci dus in seara în care simți ca pici din picioare. E ok. 

 

E mai important sa aibă o mamă fericită decât una care le știe pe toate. 

Asta e o lecție pe care eu am învățat-o pe pielea mea, nu îmi imaginam ca Sofia sa îmi pună o întrebare la care eu sa nu știu răspunde. Doar eram întregul ei univers. Asa ca am făcut un pas în spate și am început sa ma uit la mine și sa ma analizez, sa vad ce exemplu ii dau. Nu mi-a plăcut ce am descoperit. Vreau sa o învăț ca un adult n-are voie sa greșească niciodată sau vreau sa o învăț ca în viata e ok sa spui ca nu știi dar sa cauți și sa vrei sa afli mai multe? 

 

Primul an de viata nu contează chiar asa de mult pe cum spun cărțile de parenting. 

Ce contează cu adevărat în primul an e sa îl hrănești, sa ii oferi iubire și brate deschise și sa îți păstrezi mintea întreaga. Restul? Apa de ploaie, dacă ma întrebați pe mine. Nu trebuie sa fie nici pieptănat de 3 ori pe zi, nu trebuie nici sa ii citești sute de povesti, nici sa te stresezi cu pătuțul, căruciorul, lingurița și biberonul. E prea puțin important de unde sunt și cum, important e sa își facă treaba. Ce e cu adevărat important sunt pilonii de mai sus. Cu iubire, hrana și o mama fericita e suficient pentru o viata de rai ca și bebelus. 

Ca sunt o mama grozava chiar și când o dau în bară. 

Sunt zile în care greșesc, sau tip, sau ma enervez inutil, sau ajung la capătul răbdării. Dar momentele acelea nu ma definesc pe mine ca și mama. Am învățat sa ma iert și sa ma iubesc pentru tot ceea ce sunt în restul timpului. Iar asta e o super putere pe care toate mamele ar trebui sa o învețe. Sa se ierte.

 

Nopțile nedormite au un final

Sau mai degrabă alegi tu când ai chef sa nu dormi o noapte, dacă înțelegeți ce vreau sa spun. Inevitabil, chiar dacă ne place sau nu ideea asta acum, copiii ăștia vor zbura din cuib. Și atunci vei avea tot timpul din lume sa dormi, sa ieși în oraș, sa bei cafele la 8 seara sau sa ieși în club, de ce nu? Și nu îmi spuneți ca veți fi bătrâne, ne despart doar câțiva ani pana când ăștia mici vor ieși singuri în oraș.

Cel mai important, părinții au nevoie sa audă ca sunt părinți grozavi. 

Exact ce va spuneam la început, nevoia de confirmare ca ceea ce faci e bine, de satul ala care sa îți spună ca nu ești doar o cioară care își lauda puiu, vorba aia.

Lista cred ca poate fi mult mai lunga, întotdeauna este, asta și în funcție de nevoile fiecărui părinte. Fiecare mama, dar și tata, are nevoie din când în când sa audă ca face o treaba grozava. Puteți chiar sa trimiteți articolul, dacă va găsiți cu greu cuvintele, cuiva care merita aprecierile voastre. Va știi ca ii trimiteți un gând bun.

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: