Cum va arăta educația sexuală în școli

Subiecte sensibile se discuta online zilele astea, si de ceva timp incoace. Educatia sexuala e un fel de bau-bau al parintilor, desi eu nu cred ca ar trebuie sa ne speriam, ci mai degraba sa ne informam corect. Circula de catva timp un document online cu programa propusa de OMS pentru orele de educatie sexuala. Va las imaginile sa le cititi si AICI linkul cu toata documentatie despre ce urmeaza sa se intample ca sa nu aud ca e fake news si apoi discutam.

Ce cred eu ca ar trebui sa cuprinda, defapt.

Am acasa doi copii faini cu care vorbim deschis despre multe lucruri. Noah la 3 ani va asigur ca nu e absolut deloc interesat sa inteleaga ca “placerea apropierii fizice dintre doua persoane este o parte normala”. Cred ca oricum pentru el e normal orice ii trece prin cap. Iar Sofia are 7 ani si putin. Ea are mare parte din notiunile insirate acolo, pentru ca parte din ele sunt chiar ok. E important sa stie despre igiena corpului, despre diferentele de gen, siguranta si altele. Dar este mult prea devreme sa vorbesti despre viol, homoexualitate, relatii sexuale, masturbare, etc. Toate informatiile din lista aceia sunt absolut normale, firesti, e nevoie sa vorbim cu ai nostri copii despre el, dar toate astea la timpul potrivit si nu dupa o schema venita din America. 

 

Diferentele dintre copii.

Uitati-va putin la denumire “Standarde pentru Educatia Sexuala in Europa”. Cum poti standardiza ceva atat de personal. Cum poti oare sa incadrezi sa zicem 30 de copii dintr-o clasa la acelasi nivel de intelegere, curioziatate si acceptare? Pentru unii poate fi prea multa informatie, poate speria mai mult decat ajuta. 

 

Cine ar trebui sa predea ora de Educatie Sexuala.

“În centrul educației sexuale se află competența cadrelor didactice. Totuși, este important de evidențiat că profesorii care predau educația sexuală nu trebuie să fie neapărat profesioniști de grad înalt. Cadrele didactice responsabile de predarea educației sexuale, în mod ideal, ar trebui instruite în acest sens. Dacă niciun profesor instruit nu este disponibil, acest fapt nu ar trebui să fie un argument pentru a nu preda educația sexuală. Chiar în asemenea condiții, educația sexuală trebuie introdusă, odată cu instruirea cadrelor didactice pe parcurs.”

Cine va fi responsabil petru asta? Normal ca educatorul/invatatorul/dirigintele pentru ca, nu-i asa, de ce sa mai platim oameni specializati? Mai bine mai pune inca ceva in carca profesorilor. Probabil ca vor avea cateva cursuri fugitive de instruire si cam atat. Pai aceste ore ar trebui in primul rand facute de un sexolog sau terapeut. De o persoana care nu doar stie sa prezinte informatia intr-un mod corect si adaptat vasrtei, dar care sa poata si raspunde intrebarilor si care poate gestiona atmosfera dintr-o clasa atunci cand se discuta astfel de subiecte. 

 

Oare e mai bine sa facem asta acasa sau la scoala?

Raspunsul evident este ca acasa. Nu exista mediu mai sigur pentru un copil si om mai de incredere decat propriul parinte. Sau asa ar fi ideal. Dar stim cu totii ca asa ceva nu se intampla, tocmai de asta am si ajuns aici, tocmai de asta si reusesc  mai marii sa isi “predea” agenda folosindu-se de o lipsa de educatie evidenta in randul adultilor. Daca in mediul urban mai stam cum stam, in mediul rural e jale. Si acum am sa revin la ce va spuneam la inceput. Educatia sexuala trebuie introdusa in scoli, e clar, pentru ca acasa nu se face iar copiii traiesc intr-o lume unde e absolut necesar sa invete despre siguranta, despre contraceptie, despre pericole. Dar important este CUM va fi ea facuta astfel incat sa nu mai starneasca panica. 

 

Isi incep copiii viata sexuala mai devreme daca au aceste informatii?

 

NU cred. Informatia nu are cum sa faca rau. Un om, sau un copil in cazul nostru, informat corect  nu are cum sa fie in dezavantaj. Copiii sunt curiosi oricum, ei vorbesc intre ei oricum, isi descopera corpul lor si pe al celor de sex opus oricum la un moment dat. Indiferent ca vorbi cu ei sau nu despre asta, lucrurile tot se intampla. Dar atunci cand incepe aceasta etapa e mult mai bine sa fie pregatiti, sa intre in adolescenta stiind ce schimbari ii asteapta si ca sunt normale, sa invete sa isi respecte colegii. Dar toate astea sunt lucruri de bun simt, nu vulgare, nu sexuale. Sunt lucruri NORMALE. 

 

Va rog chiar sa citit, cand aveti timp, documentul de la inceputul articolului in intregime si sa vedeti perspectiva larga. Pe scurt, ca o sinteza, eu cred asa:

-educatia sexuala trebuia implementata in scoli, dar cu totul altfel decat este propusa acum

-ar trebui facuta OBLIGATORIU de specialisti

-Nu am inteles inca de ce trebuie sa ne dicteze OMS cum trebuie sa fie la noi acasa? E imposibil sa predai acelasi lucru in toate tarile, unde in fiecare exista culturi diferite, doar daca nu cumva iti doresti exact standardizare….

Voi ce parere aveti? Chiar as vrea sa aud si pareri contra, pentru ca sigur exista, ca sa inteleg mai bine ce se întâmplă. 

 

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: