Cum câștigă Sofia bani la 7 ani.

Despre relația copiilor mei cu banii am mai scris pe blog, dar am adăugat câteva lucruri de atunci, ei au mai crescut asa ca multe s-au schimbat. 

E important de spus ca scopul meu final e ca ei sa învețe doua lucruri: sa știe ca banii sunt un mijloc, nu un scop și sa știe cum sa ii împartă astfel încât sa își poată satisface dorințele (de nevoie încă ne ocupam noi). Asa ca am început sa le explic despre bani încă de când erau foarte mici și am câteva reguli de la care nu ma abat:

-nu le cumpăr lucruri doar pentru ca suntem la cumpărături 

-nu le promit lucruri doar ca să evitam supărări sau emoții

-nu ii plătesc pentru lucrurile normale pe care le fac (patul, spălat pe dinti, strâns masa după ei, etc) 

 

Dar în schimb avem patru metode prin care ei pot strânge bani:

-dacă fac sarcini mai dificile pentru ei: spălat pe jos, aspirat, incarcat/descarcat mașina de spălat vase, împăturit haine, etc. Toate aceste sarcini extra pot fi remunerate. 

-daca lucrează în atelier cu soțul meu. Dacă nu știați, el este giuvaergiu, iar Sofia a prins tare microbul acesta al bijuteriilor și adora sa stea și sa lucreze cu mânuțele ei. Ori de câte ori se ridica o comanda la care a contribuit și ea, primește un comision. Asa ca dacă vreodată cumpărați bijuterii de la noi sau faceți o reconditionare/reparație sunt șanse mari ca și Sofia sa fi contribuit. 

-primesc bani de la rude, prieteni. Asta se întâmplă destul de rar, iar banii primiți astfel sunt cheltuiți mai repede, din ce am observat. 

-o metoda mai noua pe care am implementat-o și care pare sa funcționeze destul de bine la noi sunt jetoanele. Avem un borcan pentru fiecare copil unde atât eu cât și Lucian punem jetoane ori de câte ori vedem ca au făcut o treaba buna. E destul de subiectiv criteriul, deobicei se întâmplă atunci când vedem ca și-au controlat bine o reacție, în loc sa tipe între ei, aleg sa vorbească calm, de exemplu. Sau orice fac ei și simțim ca este un progres. Fiecare jeton valorează 5 lei. Și se câștigă greu tare. 

Sofia a strâns pana acum 355 de lei în pusculita, asta din septembrie pana acum, perioada în care a făcut doar mici cheltuieli. Acum urmeaza sa ii cheltuie pe toți la Jumbo. Sau nu. Vedem ce va face când mergem. Dacă vreți sa citit și articolul despre cum gestionam bugetul im vacanta, click AICI

La voi cum sta treaba cu banii? 

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: