Febra la copii. Sfaturi și trucuri învățate de la medic

Febra la copii, mai ales la cei micuți, este cred cel mai des întâlnit simptom și totodată frica cea mai mare a părinților. De când am blogul, 6 ani aproape, cel mai des am primit întrebarea asta: Tu ce faci? Cum procedezi când copiii au febra? 

Recunosc că în primii ani de mămicile mă panicam și mă speriam. Cu trecerea timpului am învățat să le cunosc corpul și să le „citesc” simptomele ca să pot interveni rapid, când este cazul și atunci când nu pot ajunge la medic. Și știm foarte bine că febra nu te așteaptă să te programezi la pediatru, cel mai adesea se întâmplă noaptea sau în vacanțe, din experiența mea de până acum. 

 

De ce apare de fapt febra și ce este ea? 

Febra nu este o cauză în sine, ci un simptom care poate apărea în urma unei infecții. Ei, atunci corpul uman percepe asta, iar la nivelul hipotalmusului unde este localizat acest.. să îi spunem „centru de protecție”, și acționează prin creșterea temperaturii. Ce nu știu mulți părinți este că febra nu e neapărat de speriat. Din contra, temperatura ridicată din corp poate reduce creșterea numărului de germeni termo-sensibil și astfel ajută corpul să lupte împotriva bolii. 

 

Când ar trebui să acționăm și cum? 

Eu nu sunt medic, așa că sfaturile mele sunt din experiența proprie cu cei doi copii și din sfaturile primite de la pediatrul lor. Eu nu acționez în nici un fel până când temperatura nu crește la 38,5 sau peste și nici atunci când erau mai mici de 3 luni. Aveam atunci pediatrul pe apelare rapida. Îi veghez constant și observ evoluția lor. Dacă au o stare generala bună, sunt vioi și se hidratează bine, aștept. 

Dacă temperatura depășește cifrele sus menționate atunci am absolut mereu în casă paracetamol pentru a ameliora dureri sau a scădea febra. Și am ales paracetamolul pentru copii deoarece din experiența și din recomandarea medicilor știu că e tolerat cel mai bine de stomacul copiilor. E ceva ce nu îmi lipsește niciodată, nici din trusa de călătorie, nici măcar din poșetă dacă știu că plec pentru mult timp de acasă. Sunt pățită, copiii au făcut febra când noi eram pe lângă București, într-o duminică cu toate farmaciile închise. A fost o lecție învățată. 

 

Tips

Am învățat tot de la medicul lor să verific extremitățile. Atunci când palmele și piciorușele lor sunt reci, febra e în creștere. Când au o temperatura normală, febra e în scădere. Chiar dacă termometrul arată febră mare, e un indicator că sunt pe drumul cel bun. Nu știu știința din spatele acestei teorii, dar pentru mine a funcționat ceas. Le administram paracetamolul și așteptam. Evident, el își făcea efectul imediat dar sfertul acela de oră pentru mine era pff, uriaș. 

Un alt sfat învățat este că în perioadele în care copilul este febril și imediat după important nu este să mănânce ci să fie hidratat. Mai ales la vârste mici, deshidratarea apare destul de des. Mulți părinți se îngrijorează că cei mici nu se alimentează la fel, dar esențial este să fie hidratat. Chiar și guri mici de apă la intervale dese. 

Tratamente naturiste sau alopate? 

Acestaaaa este un subiect de subiect. V-am povestit eu deja despre părerea mea. Cred ca putem folosi și sfaturile „băbești” și tratamente homeopate și orice altceva, dar toate trebuie să aibă o limita și funcționează până într-un punct. Eu cu febra nu mă joc. Deși nu mai sunt speriată de ea, am mare grijă. E ca un dușman pe care vrei să îl ți aproape. Nu mă feresc de paracetamol în nici un fel, din 1863 până azi a salvat multe vieți. Am grijă să fie dozat corect în funcție de greutate și vârstă, exact după recomandarea medicului pentru copiii mei. Nu după ureche și nu după ce face prietena sau vecina. 

Pe scurt asta fac eu: verific temperatura, dacă este peste 38.5 grade administrez tratament cu paracetamol, verific extremitățile, aștept. Și fără excepție merg la medic cu prima ocazie. 

Voi cum procedați? 

Un LIKE&SHARE ajuta mereu.
fb-share-icon0
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii primul care afla!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

⬇️Ești ceea ce faci acum, nu ceea ce spui că vei face. ⬇️

Instagram980
%d blogeri au apreciat: